VELIKI USPEH ŠABAČKIH LEKARA: Po prvi put u toj ustanovi laproskopski izvedena operacija tumora na želucu

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

10. 05. 2023. u 07:33

U OPŠTOJ bolnici “Dr Laza K. Lazarević” u Šapcu, po prvi put izvedena je operacija tumora na želucu laparoskopski. Tim šabačkih hirurga predvodio je dr Nebojša Stojaković, instruktor za minimalno invazivne procedure, a pacijentkinja je nakon kraćeg oporavka u bolnici puštena kući.

ВЕЛИКИ УСПЕХ ШАБАЧКИХ ЛЕКАРА: По први пут у тој установи лапроскопски изведена операција тумора на желуцу

foto V mItrić

Šapčanka Mira Janković nije krila iznenađenje i zadovoljstvo zbog brzog oporavka nakon operacije. Kako nam je rekla, očekivala je klasičnu operaciju sa velikim rezom preko stomaka i da će pričekati na povratak uobičajenim aktivnostima. Umesto toga ima nekoliko manjih ubodnih rana, a nakon operacije već sutradan bila je na nogama.

– Prednosti minimalno invazivne hirurgije su višestruke. Manji rezovi, manje krvarenje, manja mogućnost za infekcije, brži oporavak i povratak uobičajenim aktivnostima, ukratko veći komfor za pacijenta. S obzirom na to da se u našoj ustanovi uz veliku podršku menadžmenta intenzivno obučavamo za ove napredne laparoskopske procedure, težimo tome da u bližoj budućnosti ovaj način lečenja postane deo standardne procedure – rekao je dr Dragan Petrović, jedan od hirurga koji se obučava za minimalno invazivne operacije, ujedno i lekar koji je vodio Miru Janković.

Zadovoljstvo zbog rezultata operacije tumora na želucu i postoperativnog toka ove  sugrađanke, nisu krili ni dr Dragan Petrović ni dr Slobodan Popović, direktor šabačke bolnice. Tako je uz otpusnu listu Mira Janković dobila buket cveća kao prvi pacijent kojem je ovako zahtevna operacija urađena po svetskim standardima.

U šabačkoj bolnici do sada je urađeno 16 minimalno invazivnih operacija. U završnoj fazi je obuka iz laparoskopske kolorektalne hirurgije koja se sprovodi u okviru projekta “LapSerb”, a po prvi put u našoj ustanovi pored operacije tumora na želucu, urađene su i minimalno invazivne operacije slezine i tumora nadbubrega.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)