KOD NAS SU NASLOVI VAŽNI ZA ISTORIJU SVETA: U Kikindi predstavljene izuzetno retke knjige

Рада Шегрт
Rada Šegrt

11. 05. 2023. u 17:30

Široj javnosti sve do skoro bilo je nepoznato da se u biblioteci Istorijskog arhiva Kikinde nalazi više do 4.700 starih, retkih i vrednih knjiga, značajnih ne samo za lokalnu, već i nacionalnu, pa i globalnu istoriju

КОД НАС СУ НАСЛОВИ ВАЖНИ ЗА ИСТОРИЈУ СВЕТА:  У Кикинди представљене изузетно ретке књиге

Foto: R. Šegrt

Manji deo tog blaga, arhiv je predstavio na izložbi upriličenoj ovih dana, a neke knjige građani, uz posebnu opreznost, mogu i da prelistaju. To je pretežno istoriografska i arhivistička literatura, naučna dela, monografije, zbornici, katalozi i druge knjige pisane na slavjanoserbskom, srpskom, latinskom, mađarskom, nemačkom, francuskom i engleskom jeziku.

Među najstarijim knjigama su "Prirodoslov" iz 1811. i "Povesnica svetskih događaja" iz 1821. godine, koje je napisao jedan od prvih srpskih bogoslova, arhimandrit Pavle Kenđelac. "Prirodoslov" je prvo delo kod Srba iz oblasti biologije i prirodnih nauka, a kikindski arhiv čuva original, ali ima i reprint na srpskom jeziku, urađen pre desetak godina.

Tajna dela iz grofove biblioteke

Poseban kuriozitet su dve knjige pesama i priča britanskog pesnika i političara Edvarda Bulvera Litona, štampane 1842. godine u Lajpcigu, na engelskom jeziku, a to su "Eva i hodočasnici" i "Godolfini i Falkland". Došli smo do informacije da je ta knjiga bila deo biblioteke grofa Karla Maldegema, koji je imao kaštel u današnjem Novom Kneževcu. Zanimljivo je da nam do danas nije poznato kako je ova knjiga stigla u arhiv - navodi Sivčev.

- Najstarija knjiga koju ima Istorijski arhiv Kikinde je "Domovni protokol za srpsko, pravoslavno stanovništvo Tisa Sent Mikloša", a to je današnje Ostojićevo u opštini Čoka. Ovaj protokol je počeo da se vodi 1747. godine. U fondu arhiva je i "Latinski rečnik" iz 1827. godine sa prevodom na srpski, mađarski i nemački jezik - nabraja istoričar Srđan Sivčev, v.d. direktora Istorijskog arhiva.

U zbirci su i ukoričene čitave edicije atlasa i enciklopedija na mađarskom jeziku koji su izlazili u Budimpešti između 1860. i 1870. godine. U vitrinama arhiva se nalazi i udžbenik za predmet pod nazivom "Decimalni račun" koji je napisao Franc Ševčik u Beču 1858. godine.

U biblioteci arhiva je 607 naslova publikovanih pre 1941. godine i oni se smatraju najvećom dragocenošću. Nekoliko desetina naslova bi, prema Zakonu o staroj i retkoj bibliotečkoj građi moglo da predstavlja kulturno dobro od posebnog interesa za Republiku Srbiju. U svojim depoima kikindski Arhiv čuva i matične knjige rođenih, venčanih i umrlih kao i domovni protokol za naselja na teritoriji Grada Kikinde, kao i opština Čoka i Novi Kneževac.

- Iz 18. veka potiču i matična knjiga rođenih, venčanih i umrlih za Sv. Hubert, odnosno deo današnjeg Banatskog Velikog Sela, a odnosi se na period od 1771. do 1789. godine kao i knjiga cirkulara parohije Sv. Huberta koja obuhvata interval od 1781. do 1796. godine – saopštava Sivčev.

Većina ovih vrednih knjiga poklonjena je Istorijskom arhivu, a deo je ustanova kupovala. Neki naslovi su u fond arhiva stigli, a da niko ni ne zna kako. Inače, matične knjige su najstarija dela koja poseduje Istorijski arhiv Kikinde, ali ne čine fond biblioteke. Izložbu starih i retkih knjiga Istorijskog arhiva Kikinde priredili su Srđan Sivčev i Nikola Radosavčev.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

U KIKINDI PONOVO GREJU STANOVE: „Toplana“ uključila kotlove