LITURGIJA U SREDNU: Dve decenije sveca iz Lelića rod slavi

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

01. 05. 2023. u 09:23

U MANASTIRU Lelić, gde su mošti svetog vladike Nikolaja Velimirovića, u sredu, biće služena sveta arhijerejska liturgija, na dan tog svetitelja, 3. maj, kada su 1991. njegove mošti stigle iz daleke Amerike u njegovo rodno selo i svetinju koju je, za života, podigao.

ЛИТУРГИЈА У СРЕДНУ: Две деценије свеца из Лелића род слави

foto v mitrić

U Manastiru Lelić, gde su mošti svetog vladike Nikolaja Velimirovića, u sredu, biće služena sveta arhijerejska liturgija, na dan tog svetitelja, 3. maj, kada su 1991. njegove mošti stigle iz daleke Amerike u njegovo rodno selo i svetinju koju je, za života, podigao.

Svetu arhijerejsku litirgiju će služiti episkop valjevski Isihije, uz sasluženje sa episkopima šabačkim Jerotejom, zvorničko-tuzlanskim Fotijem i šumadijskim Jovanom, sveštenstvom i monaštvom. Svetinja, čiji je starešina mladi, vredni i Bogu i rodu potpuno posvećeni iguman Georgije, sa bratstvom, i narodom tog kraja sprema se da tog dana najsvečanije obeleži dan sveca iz Lećića. To je postala krsna slava mnogih Srba u zemlji i rasejanju.

Vladika Nikolaj, koji je bio episkop žički i ohridski, upisan je u knjigu svetih Srpske pravoslavne crkve, kao 77 po redu svetac, na redovnom zasedanju Sabora Srpske pravoslavne crkve, održanom 19. maja u Beogradu. Omiljeni je svetitelj, duhovnik, propovednik, filozof i pisac bio, za života, i danas u čitavom svetu. Još dok nije bio epsikop uživao je veliku popularnost širom planete, pa tako nemački agent iz Londona javlja da „kravlja Edvard Peti, premijer Velike Britanije i svi njegovi ministri idu kao ludi u crkve i katedrale u kojima služili i propoveda gospodin Velimirović“.

Govoreći u uticaju i značaju za srpski narod vladike Nikolaja i njegovog čuvenog Bogomoljačkog pokreta, naša slavna književnica, prva žena akademik kod Srba, Isidora Sekulić je primetila: - Od kada je gospodin Velimirović došao u Kraljevo, narod više ne psuje nigde, pa ni na pijacama.

Kada se ovaj slavni Lelićanin i Srbin, građanin sveta, logoraš iz Dahau, podizao spomenik svom ocu Dragutinu, na njemu je napisao da je rođen u Božjem selu, ne sluteći da će, nekoliko decenija kasnije, Lelić dobiti dva sveca, njega i njegovom saborca svetog Avu Ćelijskog(dr Justina Popovića). Mošti u lelićkom hramu, molitve vladike Isihija, kao nadležnog peiskopa, igumana i bratsva svetinje, kao i drugih arhijereja, monaha i sveštenika, sa svih srpskih i pravoslavnih strana, učinili su ovaj manastir jednim od najposećenijih u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, jer su svi saglasni da je Nikolaj bio i ostao najveće čedo koje je srpska majka Svetosavka rodila, posle Svetoga Save.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)