KRAJIŠNICI ZASUKALI RUKAVE: Počela obnova Zavičajne kuće u Banatskom Velikom Selu kod Kikinde

Рада Шегрт
Rada Šegrt

22. 04. 2023. u 17:22

DANAS je u Banatskom Velikom Selu kod Kikinde počela velika akcija sanacije Zavičajne kuće podignute pre 25 godina.

КРАЈИШНИЦИ ЗАСУКАЛИ РУКАВЕ: Почела обнова Завичајне куће у Банатском Великом Селу код Кикинде

Foto: UG Krajiški višeboj

Kako je prošle godine i najavljeno, stara, prizemna brvnara počela je da propada, a Velikoselci to nikako ne žele da dozvole. Iako su mnoge akcije do sada zajednički uspešno završili, ovu, ipak, neće sami finansirati već im pomaže Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu, koje je za sanaciju ovog etno objekta obezbedilo skoro 600.000 dinara. Akciju rekonstrukcije pokrenulo je udruženje građana „Krajiški višeboj“ koje je okupilo svoje vešte članove i meštane, pa je jutros njih dvadesetak zasukalo rukave i počelo skidanje dotrajalog krova.

- Još pre tri godine počeli smo akciju za spas Zavičajne kuće. Imamo i projekat obnove koji je finansijski podržalo Predstavništvo Republike Srpske. Jutros smo konačno počeli radove. Najpre će se sanirati krov i uraditi spoljna zaštita - kaže Borislav Stojisavljević iz Udruženja građana “Krajiški višeboj.

Velikoselci su poznati po tome što su slogom i zajedništvom izgradili svoje selo i urabno ga uredili, pa je, možda, jedno od najlepših u Vojvodini. Zavičajna kuća se nalazi u parku u centru selu, u blizini otvorenih bazena. Podignuta je pre četvrt veka kako bi meštane podsećala na nekadašnje krajeve u Bosanskoj krajini odakle su u ovo selo došli kolonizacijom posle Drugog svetskog rata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OMILJENA DESTINACIJA SRBA: Kako i za koliko para da posetite ovo ostrvo