ODBORNICI PRIHVATILI ZAVRŠNI RAČUN LANJSKOG BUDŽETA NOVOG SADA: Čvrst temelj za nastavak razvoja grada

Z. GRUMIĆ

06. 04. 2023. u 13:46

ODLUKU o završnom računu budžeta Grada Novog Sada za prošlu godinu, čiji je ukupni obim dostigao rekordni iznos od 41,1 milijardu dinara, usvojila je danas Skupština grada ubedljivom većinom glasova.

ОДБОРНИЦИ ПРИХВАТИЛИ ЗАВРШНИ РАЧУН ЛАЊСКОГ БУЏЕТА НОВОГ САДА: Чврст темељ за наставак развоја града

Z. grumić

Na sednici gradskog parlamenta je istaknuto da je prošlogodišnji budžet, sa zabeleženim suficitom od oko 3,8 milijardi dinara, bio dobar osnov za ostvarivanje ukupno 125 kapitalnih projekata kao i za pokretanje novih investicija.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Igora Crnobarca, ukupni budžetski prihodi sa prenetim sredstvima iz prethodnih godina iznosili su 40,5 milijardi dinara ili 98,5 odsto planiranog.

- Da je budžet grada zdrav i građen na čvrstim temeljima pokazuje i podatak o tome da su prihodi od poreza na dohodak i kapitalne dobitke dostigli 15,8 milijardi dinara ili 3,6 odsto više od plana. Najveći deo tog iznosa činili su porezi na zarade, veći od 13 milijardi – precizirao je Crnobarac ističući da je to rezultat značajnih domaćih i stranih investicija.

Budžetski rashodi bili su nešto veći od 36,6 milijardi dinara, odnosno 89 procenata planiranog, od čega je na kapitalna ulaganja utrošeno oko 12,1 milijardu dinara ili 84 odsto od plana.

- Realizovanih 125 kapitalnih projekata i započinjanje novih potvrđuje da se Novi Sad intenzivno razvija – naglasio je Crnobarac i kao najznačajnije kapitalne investicije izdvojio izgradnje kanalizacionih mreža u Bockama i Kisaču, doma zdravlja u Adicama, vrtića na Sajlovu i u Veterniku, nadogradnju OŠ „Ivan Gundulić“ i obnovu Dunavskog parka.

Odbornici iz opozicionih stranaka, SRS i Nove DSS, kritikovali su budžetsku politiku gradske vlasti, koju predvodi SNS, zamerajući joj u prvom redu to što je velike iznose, oko 3,8 milijardi dinara, izdvojila iz kase za subvencije javnim preduzećima i za tekuću potrošnju. U raspravi su istakli i da nije ostvareno dovoljno kapitalnih investicija u Novom Sadu.

Na ovoj, 39. sednici gradske skupštine u aktuelnom sazivu, prihvaćeni su i predlozi za nove nazive 17 ulica na podruju grada, među kojima su ulice Milunke Savić, Velje Ribara i Heroja sa Košara. - Među ovim herojima sa Košara, koji su čuvali naše državne granice i zaustavili kopnenu invaziju terorističke OVK iz Albanije na našu zemlju, bilo je i Novosađana čiju hrabrost nikada nećemo zaboraviti – rekao je Crnobarac.


 


 


 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAJAM CVEĆA I MEDA: Susret izlagača i posetilaca na trgu u Leskovcu