"ONOMASTIKA GORNJE TOPLICE“: Promocija knjige prof. dr Goluba Jašovića u Kuršumliji

D. Z.

21. 03. 2023. u 20:45

– U sali kuršumlijske opštine večeras je održana promocija knjige prof. dr Goluba Jašovića, pod nazivom "Onomastika Gornje Toplice“ koja je sedamdeset i deveta knjiga po redu ovog profesora Filozofskog fakulteta prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

ОНОМАСТИКА ГОРЊЕ ТОПЛИЦЕ“: Промоција књиге проф. др Голуба Јашовића у Куршумлији

FOTO D.Z.

Prema rečima autora, proučavanjem Kuršumlije bavi se poslednjih desetak godina jer na području Gornje Toplice, kako ističe, žive tri grupe stanovnika.

- Jedna grupa su storosedeoci u selima oko Lukovske banje, druga grupa su stanovnici iz istočne Crne Gore iz Gornjeg Polimlja a treća iz severne Metohije i sa Kosova i Metohije. To su tri govorna tipa i ja sam tim istraživanjima želeo da vidim kakva je simbioza tih naroda , šta su poprimili jedni od drugih a šta su sačuvali svoje - rekao je "Novostima" posle promocije profesor Jašović, dodajući da je u knjizi obuhvatio bukvalno čitavo stanovništvo poslednja dva veka na ovom području.

Ovo je druga knjiga o Toplici, dok će treća knjiga biti njegova doktorska disertacija odbranjena na sedam stotina strana. Četvrtu će da čine referati koje je govorio na naučnim skupovima.

- Ovo su rubna područja, opština Kuršumlija je oslonjena na Kosvo i Metohiju i stanovnici Kuršumlije su se do 1999 godine bukvalno oslanjali na susednu opštinu Podujevo na Kosovu i Metohiji. Knjiga je dragocena svima koji žele da se bave ovim krajem, istoričarima, etnolozima... jer tu je uložen zaista veliki trud i ja sam radio i za potrebe odeljenja za onomastiku SANU , svaki podatak koji sam zapisao na terenu nalazi se u arhivi odbora za onomastiku SANU - navodi prof. dr Golub Jašović i dodaje da će se promocije ove knjige održati i u Prokuplju i Kosovskoj Mitrovici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KROV NAD GLAVOM ZA OSAM PORODICA: Bačka Palanka među liderima po dodeli bespovratnih sredstava za kuću na selu