„DRAGAN RADOVIĆ – ŽIVOT I MISAO“: Promocija knjige u Leskovačkom kulturnom centru

Игор Митић
Igor Mitić

17. 03. 2023. u 15:27

Promocija knjige „Dragan Radović – život i misao“ Danila Kocića, profesora književnosti i diplomiranog pravnika, novinara u penziji i publiciste, održana je sinoć u Leskovačkom kulturnom centru(LKC).

„ДРАГАН РАДОВИЋ – ЖИВОТ И МИСАО“: Промоција књиге у Лесковачком културном центру

foto: I.Mitić

Ova knjiga deo je edicije pod nazivom „Najbolji književnici leskovačkog kraja“, a njeno izdavanje finansijski je pomogla lokalna samouprava u okviru programa i projekata u oblasti kulture za prošlu godinu.

- Danilo Kocić je izuzetno značajan hroničar kulture leskovačkog kraja, ne samo književnog stvaralaštva, nego i kulture uopšte – istakla je Biljana Mičić, profesor srpskog jezika i književnosti.

foto: privatna arhiva

Autor - Danilo Kocić

Na promociji je ocenjeno da Kocić, edicijom koju je započeo, ostavlja neku vrstu omaža ljudima koji su obeležili kulturu u Leskovcu. Tri decenije je radio kao novinar, bio je jedan od osnivača i predsednik Udruženja pisaca Leskovca.

Kocićevo najnovije delo bavi se životom i radom Dragana Radovića, pesnika, proznog pisca, esejiste i izuzetno značajnog kritičara koji je, kako je naglašeno, decenijama na svojim plećima držao kulturu ovog kraja.

Zato je knjiga Danila Kocića dragocena i značajna. Ona čuva sećanje na Radovićev rad, ali je i osnova za bavljenje segmentima njegove zaostavštine koji su ostali nedovoljno istraženi. Kocićeva knjiga je, kako je ocenjeno, izvorište i vrlo dragoceni putokaz svima koji će se u budućnosti baviti Radovićevim delom.

Foto: GU Leskovac

Dragan Radović

SEĆANjE

Dragan Radović (1955-2021) je započeo vrlo važnu manifestaciju Leskovačkog kulturnog centra koja se odnosi na dijalekatsku književnost. Ona je bila jedno od njegovih interesovanja podstaknuto ljubavlju prema dijalektu čijem je očuvanju nastojao da doprinese. Bio je dugogodišnji urednik književnog programa LKC i „Našeg stvaranja“ - časopisa za književnost, umetnost i kulturu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)