AFRIČKA KUGA SVINJA U TRGOVIŠTU: Tri sela u zaraženom području

Јелена Стојковић
Jelena Stojković

17. 03. 2023. u 09:13

Upravi za veterinu, Ministarstva poLjoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, prijavLjena je od strane nadležne veterinarske inspekcije Pčinjskog upravnog okruga, pojava zarazne bolesti afrička kuga svinja kod domaćih svinja u naseljenom mestu Široka Planina u Trgovištu.

АФРИЧКА КУГА СВИЊА У ТРГОВИШТУ: Три села у зараженом подручју

Foto: V. Ć.

Štab za vanredne situacije saopštio je da je područje poluprečnika najmanje 3 kilometara oko žarišta zaraze  u naseLjenom mestu proglašeno zaraženim područjem od zarazne bolesti afričke kuge kod domaćih svinja  i obuhvata naseLjena mesta: Široka Planina, Gornovac i Šumata Trnica.

Područje  poluprečnika najmanje 10 kilometara oko žarišta zaraze proglašeno je ugroženim  od zarazne bolesti i obuhvata naseLjena mestsa : Gornja Trnica, Gornji Kozji Dol, Dejance, Donja Trnica, Donji Kozji Dol, Dumbija, Đerekarce, Zladovce, Kalovo, Lesnica, Mala Reka, Margance, Trgovište, Crnovce, Šajince, Šaprance kao i naseLjena mesta : Barbace, Vladovce, Mezdraja i Novo selo.

Na pomenutim područjima  sprovode se mere radi suzbijanja i iskorenjivanja afričke kuge svinja i primenjivaće se najmanje dok se ne obavi čišćenje, dezinfekcija, a po potrebi i dezinsekcija poslednjeg zaraženog gazdinstva, dok se svinje na gazdinstvima ne pregledaju i laboratorijski ne ispitaju kako bi se potvrdilo ili iskLjučilo prisustvo virusa afričke kuge svinja.

Pregledi obavLjaju se 45 dana posle sprovedenog čišćenja i prve dezinfekcije, a po potrebi i dezinsekcije na zaraženom gazdinstvu, odnosno u skladu sa posebnim propisom.

Kontrola propisanih mera vršiće se od strane Komunalne inspekcije OdeLjenja za inspekcijske poslove Opštinske uprave opštine Trgovište.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)