LAVA U ČAŠI BUDI ŽELJU ZA NAUKOM: Festival znanja u osnovnoj školi u Srbobranu pomaže đacima da se profesionalno orijentišu

Z. Rajić

13. 03. 2023. u 07:40

Da li slonovi peru zube? Koliko bi im paste za to trebalo? Jesu li dinosaurusi izumrli zato što nisu prali zube ili zbog nečeg drugog? Odgovori na ova i brojna druga zanimljiva pitanja mogli su se dobiti na Zmajevom festivalu nauke, koji je tokom vikenda 8. put održan u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Srbobranu

ЛАВА У ЧАШИ БУДИ ЖЕЉУ ЗА НАУКОМ: Фестивал знања у основној школи у Србобрану помаже ђацима да се професионално оријентишу

foto J. J. Zmaj

 Festival je ovog marta organizovan posle trogodišnje pauze uzrokovane pandemijom kovida 19, a ugostio je osnovce iz ostalih dvaju naselja u opštini – Turije i Nadalja, đake OŠ „20. oktobar“ iz Vrbasa, stručnjake Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i profesore i doktorande sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

 - Zmajev festival je izuzetno popularan među decom, jer im približava nauku kroz igru i zabavu, a zapravo je mnogo više od toga. On razvija radoznalost i ljubav prema istraživanju i celoživotnom učenju, a pomaže đacima i da se profesionalno orijentišu – rekla je nastavnica biologije Adrijana Vereš.

POVRATAK U VREME FARAONA

 Posebno je bilo zanimljivo na štandu za istoriju, koji je posetioce „preselio“ u vreme faraona, piramida, mumija, egipatskih amajlija... Učenici su imali priliku da naprave svoju amajliju, nauče da pišu hijeroglifima i crtaju i oblače se kao stari Egipćani. 

Lenke Gluvakov, nastavnica mađarskog jezika i književnosti, koja je drugi pokretački duh ove manifestacije, uverena je da će Zmajev festival podstaći mnoge učenike da se bave naukom.

- Kroz kvizove i druge edukativne igrice, u kojima osvajaju nagrade, đacima nauka prestaje da bude bauk, a eksperimenti, nedostupni u redovnoj nastavi, poput pravljenja slonovske paste za zube, za njih su prava atrakcija – dodala je nastavnica Gluvakov.

 Deset predmetnih nastavnika i 50 učenika viših i nižih razreda promovisalo je nauku na 12 štandova. Nastavnica hemije Silvija Gojić, koja predaje u školama u Srbobranu i Turiji, zaslužna je što su mnoga deca posle fascinantnih ogleda rekla da će se baviti ovom naukom. Učenica Vanja iz OŠ „Petar Drapšin“ iz Turije izvela je eksperiment kojim je dočarala vulkansku erupciju, a Aleksa iz škole „J. J. Zmaj“ je od vode, boje za kolače, ulja i šumeće tablete cinka napravio „lavu u čaši“.

 Đaci su se tiskali i na štandovima za biologiju, geografiju, fiziku i matematiku, kao i tehniku i tehnologiju, gde su im bili predstavljeni robot i dron.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a