GORKA BORBA ZA ZDRAV GUTLJAJ : Božidar Caričić iz Ravnog Sela skupo plaća sudsko oslobađanje od duga za vodu sa arsenom

Z. Rajić

04. 04. 2023. u 16:28

IAKO je pre tri i po godine sudski oslobođen plaćanja duga za vodu iz vodovoda, sa obrazloženjem da nije ispravna za ljudsku upotrebu, Božidar Caričić iz Ravnog Sela od tada skupo plaća ceh ove „pobede“.

ГОРКА БОРБА ЗА ЗДРАВ ГУТЉАЈ : Божидар Царичић из Равног Села скупо плаћа судско ослобађање од дуга за воду са арсеном

foto Z. R.

Jer, ona premašuje iznose dugova za koje ga tereti JKP „Komunalac“ iz Vrbasa.

Naime, po žalbi ovog preduzeća, ukinuta je presuda kojom je lišen plaćanja vode zabranjene za korišćenje već 17 godina zbog alarmantnih količina arsena, pa je u ponovljenom postupku dosuđeno da plati simbolični deo duga za 2016. godinu - 140 dinara! Po tužbi „Komunalca“ platio je i 10 odsto duga za 2017. i deo 2018. godine, ukupno 179 dinara (!), ali je u „šetnjama“ od nižeg do višeg suda izgubio više desetina hiljada dinara, izdvojenih za troškove suđenja i usluge advokata.

Posle odluke suda da ne mora da plaća vodu koja nije za piće, „Komunalac“ je na Caričićevu adresu poslao radnike sa bagerom da ga isključe sa vodovodne mreže. Zbog toga što ih je te 2019. u tome sprečio, prošle godine je uslovno osuđen na šest meseci zatvora, sa rokom proveravanja od dve godine.  

- Sudija Osnovnog suda u Vrbasu Snežana Popović, koja je izrekla ovu kaznu, izvestila je da se protiv te presude može podneti žalba Višem sudu u Somboru, što sam uz pomoć svog advokata i učinio. Pozvani smo u Viši sud 6. marta, da bi nam tamo bilo saopšteno da „slučaj nije za njih, nego za Apelacioni sud“. Mene je ta greška, koja nije moja, koštala 20.000 dinara – navodi Caričić.

UMIRANjE U PEDESETIM

   Caričić je sudu dostavio naučne radove o arsenu kao izazivaču kancera i drugih teških bolesti.

   - Mene proglašavaju za krivca, a niko ne odgovara što se Ravnoselci truju vodom. Ljudi ovde masovno umiru od raka u svojim 50-im godinama. Da li će to prestati ako mene osude? – pita Caričić.

Božidar je osuđen „zbog sprečavanja službenog lica u vršenju službene radnje“, ali je njegov advokat Predrag Bogovac ukazao da je reč o „nestručnim licima, bez projekta i bilo kakve dozvole za rad, koja su mogla izazvati opštu opasnost, što je Caričić praktično otklonio“.

   - U zemlji se, pored vodovodne, nalaze i telefonska, internet i gasna mreža. Kopanje kašikom bagera iskidalo bi cevi i prouzrokovalo šikljanje i eksploziju gasa – predočio je advokat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!