POČELA SANACIJA MUZEJA KULTURNE ISTORIJE Radovi pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika

D. NOVKOVIĆ

22. 02. 2023. u 06:15

U NEMANjINOJ ulici u Požarevcu počela je obnove Muzeja kulturne istorije, za koju je iz gradskog budžeta izdvojeno 22 miliona dinara.

ПОЧЕЛА САНАЦИЈА МУЗЕЈА КУЛТУРНЕ ИСТОРИЈЕ Радови под надзором Завода за заштиту споменика

D.N.

Obnova zgrade, površine 450 kvadrata, koja ima suturen, prizemlje i potkrovlje, izvodiće se u četiri faze. Pošto se radi o objektu veoma vrednom za kulturnu istoriju Požarevca, radovi će se odvijati u saradnji sa Regionalnim zavodom za zaštitu spomenika kulture.

- Objekat, koji je pod upravom požarevačkog Narodnog muzeja, biće završen tokom ove godine i dat na upotrebu i uživanje ljubiteljima istorije i umetnosti iz našeg grada, ali i posetiocima sa strane. Pošto je sam objekat od izuzetnog značaja za našu kulturnu baštinu a i veoma zapušten, insistiraćemo na kvalitetu izvedenih radova - izjavio je gradonačelnik Saša Pavlović prilikom obilaska radova.

Muzej kulturne istorije smešten je u kući koju je 1860. godine podigla porodica Nestorović, iz koje potiče i Nikola Nestorović (1868-1957), jedan od osnivača Arhitektonskog fakulteta i autor brojnih građevina u Beogradu.

Enterijer ovog objekta krasi stilski nameštaj iz Pešte, Beča i Beograda, koji će biti posebno restaurirani. Poseban rad iziskuje i obnova freske "Četiri godišnja doba" na tavanici Plavog salona.

JAVNE NABAVKE

IZVOĐAČI radova za obnovu Muzeja kulturne istorije traženi su u tri navrata. Prve dve javne nabavke, u 2021. i 2022. godini, nisu uspele, ali jeste treća, raspisana prošlog oktobra, kada je odabrana grupa izvođača iz Požarevca i Beograda. Trenutno se traže izvođači za restauraciju plafonske freske i starog nameštaja.

Prema rečima direktora Narodnog muzeja Gordana Bojkovića, ranije je na zgradi izvršena zamena krova, što je bilo interventno, jer je dolazilo do prokišnjavanja i oštećenja unutrašnjosti.

- Po završetku obnove, ovaj objekat građanima će prikazati istoriju života u našem gradu, ali će pokušati i da osvetli dinastiju Obrenović, koja je značajna jer je u njeno doba Požarevac najviše napredovao. Na ovaj način će se grad i građani odužiti ovoj dinastiji - istakao je Bojković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna