NOVO DRVEĆE POSLE 75 GODINA: Gradski park u Vršcu podmlađuju sa 148 stabala

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

08. 02. 2023. u 08:45

Sa završetkom dosad najobimnije sanitarne seče u Gradskom parku u Vršcu, u kojoj je uz odobrenje Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode uklonjeno 56 trulih i nebezbednih stabala, počela je dugoočekivana sadnja novih, već formiranih sadnica.

НОВО ДРВЕЋЕ ПОСЛЕ 75 ГОДИНА: Градски парк у Вршцу подмлађују са 148 стабала

Foto: J.J.Baljak

Ukupno će biti posađeno 148 četinara i visokih lišćara, nakon čega će park brojati 966 stabala. Parkovska dendroflora se, inače, zanavlja prvi put nakon 75 godina.

Novim drvećem popunjavaju se mesta posečenih stabala, a vodi se računa i o postojećoj formi drvoreda, kako se ne bi narušila koncepcija ove zelene gradske oaze, koja se nalazi pod zaštitom države kao spomenik vrtne arhitekture.

-Reč je o vrstama koje su već postojale u parku. Sadnice su stare desetak godina, visina im je od sedam do devet metara, a prečnik do 26 centimetara. Očekujemo da će se dobro primiti, s obzirom na to da nam i vreme sada ide naruku – kaže Velizar Vemić, rukovodilac u JKP „Drugi oktobar“.

Komunalci, koji su ujedno i staraoci vršačkog parka, ove godine su prvi put izdejstvovali da se veći deo novca iz gradskog budžeta, koji je namenjen održavanju zelenih javnih površina, usmeri na održavanje parka.

Planiraju da obnove sve parkovske staze, posebno one koje su oštećene tokom uklanjanja starih stabala, zatim da zanove mobilijar, rekonstruišu vodotoranj i glavni ulaz, kao i da poprave staru kovanu ogradu do Gradskog stadiona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna