OPET RADOST KORINĐANJA: Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije (FOTO)

R. Šegrt

05. 01. 2023. u 09:44

KORINĐANjE se, kao deo nacionalne baštine, najduže zadržalo na severu Banata, gde se tradicija darivanja dece uoči Božića još ogleda u "turneji" najmlađih po komšiluku, te deklamovanju veselih pesmica kojima se najavljuje praznik.

ОПЕТ РАДОСТ КОРИНЂАЊА: Нематеријално културно наслеђе Србије (ФОТО)

Foto R. Šegrt

Zauzvrat, mališani dobijaju mahom slatkiše i voće... a Narodni muzej u Kikindi predložiće da se korinđanje, zbog kolorita i radosti, uvrsti na nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Već je zato osmišljena i brošura "Korinđanje - obeležje Badnje večeri u Banatu", kojom je u slici i reči prikazana suština jedinstvenog običaja u kojem podjednako uživaju i deca i odrasli.

- Korinđaši u komšiluk ili kod rođaka uvek odlaze u grupama. Nekada su ispod prozora glasno pitali: "Je l' slobodno korinđati", ili: " Da l' primate korinđaše", a potvrdan odgovor domaćina je označavao početak recitovanja. Na kraju, daruje se svako dete pojedinačno, jer svako od njih ima svoju vrećicu za poklone - objašnjava Slavica Gajić, etnolog Narodnog muzeja u Kikindi, koja je sa kolegom Draganom Kiurskim i autor slikovnice.

Na korinđanje se uvek odlazi u sumrak, pre večere, a potom bi se mališani posvetili igrama sa orasima ili zrnevljem kukuruza...

- Suština je darivanje, ali ne samo sitnih poklona već i ljubavi, strpljenja, drugarstva... Zato se za Božić mire posvađani, a glavna poruka je: "Mir božiji" - prenosi Slavica Gajić i podseća da je Narodni muzej u Kikindi priredio i prikaz korinđanja, u kojem su učestovala deca i odrasli, a posebno su uživali desetogodišnjaci: Teodor Bajkin i Nevena Vukelić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere