"RASADNIK" SPREMAN ZA INVESTITORE: Kikinda izgradila i infrastrukturno uredila novu industrijsku zonu od skoro 23 hektara

R. Šegrt

24. 12. 2022. u 09:45

GRAD Kikinda je, uz pomoć Ministarstva privrede, izgradio novu industrijsku zonu "Rasadnik" koja je deo slobodne carinske zone "Subotica", ukupne bruto površine 22,6 hektara.

РАСАДНИК СПРЕМАН ЗА ИНВЕСТИТОРЕ: Кикинда изградила и инфраструктурно уредила нову индустријску зону од скоро 23 хектара

Foto R. Šegrt

Na ovoj lokaciji izgrađena je kompletna infrastruktura: putevi, gasna, elektro, vodovodna i telekomunikaciona instalacija, atmosferska kanalizacija i rasveta. Gradnju su finansirali Ministarstvo privrede i Grad Kikinda, svako po polovinu ukupne vrednosti od 80 miliona dinara.

- Prednosti ove lokacije su u tome što ima vezu sa državnim putevima 13 i 15 i nalazi se na trasi buduće brze saobraćajnice Bački Breg - Sombor - Kikinda - Nakovo. Zona je u blizini međunarodne pruge sa mogućnošću posebnog koloseka, a pristanište na kanalu Dunav - Tisa - Dunav udaljeno je svega kilometar. Ovo je trenutno najatraktivnija lokacija za potencijalne investitore - kaže Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

Foto R. Šegrt

U Industrijskoj zoni "Rasadnik" već su izgrađene i biciklističke staze, a naredne godine biće postavljena javna rasveta u njenoj neposrednoj blizini, tačnije od kružnog toka Šumica do same zone. Time će adekvatno biti osvetljen i ulaz u Kikindu. Za ovu namenu grad je od Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu dobio 55,4 miliona dinara bespovratnih sredstava. Grad je dobio finansijsku podršku i od EPS za instaliranje trafostanice od pet megavata, što je koštalo ukupno 33 miliona dinara. Preostaje još da se uradi prečistač otpadnih voda.

- Potencijalnim investitorima na raspolaganju je pet parcela - navodi Jelena Bajić Ivetić, sekretarka Sekretarijata za urbanizam, objedinjenu proceduru i izgradnju grada.

Gradonačelnik Lukač kaže da ima zainteresovanih domaćih i stranih firmi za izgradnju pogona na ovoj lokaciji, a grad će prednost dati onima koje imaju savremeniju tehnologiju i zahtevaju školovaniju radnu snagu.

Foto R. Šegrt

- Želimo investitore sa visokorazvijenom tehnologijom koji, doduše, traže kvalifikovaniji kadar, ali nude i veće zarade. Mislimo da tako možemo da privučemo mlade Kikinđane da ostaju u svom gradu i da se neki, eventualno, radi dobrog posla vrate iz drugih mesta ili, eventualno, iz inostranstva - objašnjava Lukač.

BEZ CARINSKIH NAMETA

Za investitore koji bi radili u industrijskoj zoni "Rasadnik", koja je deo slobodne carinske zone "Subotica", teritorija Kikinda, pogodnost bi bila i to što ne bi plaćali carine i druge carinske dažbine ako bi ovde proizvodili robu za izvoz.

Ilustracija Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)