NIČU KUĆICE OD MEDA I CIMETA: Rusko selo kod Kikinde postaje slatko

R. Šegrt

18. 12. 2022. u 06:00

SLEDEĆI ideju seoskog pekara iz Nemačke, koji je davno pred Božić napravio prve medene sokake, u Ruskom Selu kod Kikinde već nekoliko godina u decembru nastaje jedinstveno "medeno selo".

НИЧУ КУЋИЦЕ ОД МЕДА И ЦИМЕТА: Руско село код Кикинде постаје слатко

Foto Udruženje Torontal

Čine ga praznično ukrašene kućice koje od meda, cimeta, šećera i testa "umese" vredne žene, Mađarice iz ovog mesta. Međutim, prvi put ove godine, slatke kućice "zidali" su i seoski đaci. Animirala ih je učiteljica Piroška Berta, po čijoj ideji je, pre sedam ili osam godina, i nastalo prvo "slatko selo".

- Učiteljica Berta je ove godine prvi put u pravljenje kućica uključila i školsku decu. Oni su ranije kreirali samo lutke ili Sneška, a sada je njih petnaestak sklapalo delove, lepilo i šaralo kućice. Tako je nastalo više identičnih kućica - priča nam Timea Korom, predsednica udruženja žena "Torontal".

Foto Udruženje Torontal

Mašta je radila više nego ikada, pa je kreativnost ove godine dobila i novi kvalitet. Inspiracija đacima bila je arhitektura sela, pa su prvi put kućice pravljene po uzoru na stvarne objekte u selu. Tako je od meda i testa napravljena i seoska crkva i još nekoliko većih zgrada. Ruskoselsko "medeno selo" u početku je imalo desetak, a ove godine nastalo je veliko, od čak 50 malih slatkih kuća. Tako je ovo mesto, u kojem složno žive pravoslavci i katolici, Srbi i Mađari, još jednom postalo najslađe u Banatu, a možda i u Vojvodini i Srbiji. "Medeno selo" deo je programa adventskih svečanosti koje pred katolički Božić svake godine priređuje eko-udruženje "Torontal".

- Kućice su jestive. Nastaju od brašna, meda, šećera, margarina, jaja, cimeta i karanfilića. Može da se doda i pokoja kap limuna. Od tih sastojaka pravi se testo, koje mora da prenoći, da se odmori. Sutradan se peku kore, a onda se spajaju uz pomoć smese od belanaca i šećera u prahu. Kućice se prave po šablonima, a svaki deo se posebno ukrašava. Na kraju se delovi spajaju i to najduže traje, i po dva dana - otkriva nam Timea Korom.

Foto Udruženje Torontal

Suština je da su kućice praznično ukrašene, da mirišu na praznik i da su medene. Originalno "medeno selo" prikazuje se u prostorijama "Torontala", a ova jedinstvena slatka čarolija ove godne prvi put će biti izložena i u drugom mestu. Videće je meštani Nove Crnje.

DELE ZA BOŽIĆ

- JEDINSTVENA praznična bajka u Ruskom Selu nastala je na tradiciji bajke o Ivici i Marici, ali i po uzoru na običaje zapadnih evropskih zemlja. Kućice se čuvaju do Božića, a onda se na praznik podele deci, najčešće u delovima, da se može zasladiti što više mališana - poručuju Talpai i Korom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)