SAOBRAĆAJ PO MERI: Putna infrastruktura u Jagodini potpuno je prilagođena potrebama ljudi i četvorotočkaša

Z. GLIGORIJEVIĆ

14. 12. 2022. u 06:00

IZRADOM kolovoza sa horizontalnom i vertikalnom signalizacijom, te kružnog toka u samom centru grada, Jagodina je dobila modernu saobraćajnicu, istovremeno povećavajući bezbednost pešaka i svih onih koji se nalaze u putničkim vozilima.

САОБРАЋАЈ ПО МЕРИ: Путна инфраструктура у Јагодини потпуно је прилагођена потребама људи и четвороточкаша

Moderna saobraćajnica u centru grada, Foto Z. Gligorijević

Obimni radovi letos su započeti od raskrsnice kod zgrade Zavičajnog muzeja, a nedavno su završeni do ukrštanja ulica Kneza Lazara i Sinđelićeve.

- Od početka godine je u uređenje glavne jagodinske saobraćajnice uloženo oko 150 miliona dinara. Projekat smo izradili shodno potrebama i smernicama lokalne samouprave, a trenutno se bavimo mogućim rešenjima za izmeštanje teretnog saobraćaja, što bi trebalo da bude realizovano tokom naredne godine.

Boba Tomić, Foto Z. Gligorijević

Teretnjaci do određene tonaže biće preusmereni u severni i istočni deo grada, odnosno moći će da saobraćaju Kablovskom, Novom Juhorskom i Ulicom Branka Radičevića - objašnjava direktor JP "Uređenje i javno osvetljenje" u Jagodini Boba Tomić.

Kružni tok je svima olakšao kretanje, Foto Z. Gligorijević

Istovremeno, precizira i da je ovo preduzeće već postavilo stubiće na trotoare u ulicama koje se nalaze u prvoj i drugoj gradskoj zoni - da nesavesni vozači ne bi i nadalje svaki prostor koristili kao parkiralište.

Jer, za vlasnike automobila su opredeljena gradska parkirališta i javna garaža, a u planu je i da svi stambeni blokovi ubuduće imaju obezbeđen parking-prostor.

Foto Z. Gligorijević

- Na čitavoj teritoriji Jagodine ukupno 150 mesta opredelili smo za taksiste, 15 u samom centru. Pored toga, početnu stanicu autobusa koji saobraća na relaciji od Jagodine do Paraćina izmestili smo iz najužeg gradskog jezgra u naselje Strelište, kod elektrotehničke i građevinske škole "Nikola Tesla". Do ove izmene je došlo zbog đaka iz Ćuprije i Paraćina koji pohađaju pomenutu obrazovnu ustanovu - precizira direktor Tomić i dodaje da su pomenuti radovi finansirani iz republičkog budžeta, na zahtev lokalne samouprave koja je iz gradske kase izdvojila samo sredstva za izradu projekat i postavljanje signalizacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a