OD SENZACIJE, DO - STEČAJA: Pre 54 godine u Jagodini je počela industrijska proizvodnja hleba i peciva

Z. GLIGORIJEVIĆ

12. 12. 2022. u 15:44

ZA JAGODIN i Jagodince bila je senzacija kada je pre 56 godina preduzeće „Žitomlin“ odlučilo da svakog dana prodaje svež hleb.

ОД СЕНЗАЦИЈЕ, ДО - СТЕЧАЈА: Пре 54 године у Јагодини је почела индустријска производња хлеба и пецива

Foto:Z.Gligorijević

Preduzeće “Žitomlin”, koje je u negdašnjem Svetozarevu, današnjoj Jagodini, počelo da radi 1958. godine, bilo je jedna od najvećih firmi u mlinsko-pekarskoj industriji Srbije i prepoznatljivo po izuzetno kvalitetnoj proizvodnji industrijskog hleba i peciva.

Kolika je bila potražnja za industrijskim hlebom, kako je preduzeće koje ga je proizvodilo bilo u usponu, ali i koliko su potrošači bili uticajni, može da se vidu u tekstu kragujevačkog lista “Svetlost”, objavljenom 1966. godine pod naslovom „Svakog dana svež hleb“ i podnadnaslovom „Potrošači sve uticajniji“.

- Odluka svetozarevačkog „Žitomlina“ da svakodnevno prodaje svež hleb u svojim prodavnicama zaslužuje duboko poštovanje. Nestaće redovi koje smo viđali u predvečerje prazničnog dana.  Potrošači će, umesto da negoduju, nagraditi proizvođače pohvalama“, navodi se u tekstu, a potom dodaje:

„Prodavnice „Žitomlina“ biće otvorene nedeljom i praznikom pre podne, a u centru grada radiće non-stop. Proizviđač je rešio da promeni ponašanje koje je ponekad ličilo na monopolističko. Rešio je da investira u industrijsku izradu hleba, da potrošaču omogući veći izbor i da ne strahuje da će ostati bez hleba za vreme obilnog prazničnog obeda. To je veliko priznanje potrošaču, koji postaje sve uticajniji i o kome se sada počinje da vodi posebna briga“.

Preduzeće „Žitomlin“ otišlo je u stečaj, 2002. godine su uvedene privremene mere, a potom je privatizovano.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)