POMOĆ PORODILJAMA, TRUDNICAMA, BOLESNIMA: Jagodinski odbornici razmatrali budžet za 2023. godinu

Z.Gligorijević

13. 12. 2022. u 16:50

ČLANOVI Gradskog veća Jagodine doneli su odluku da planirani budžet za 2023. godinu bude 3.871.540.650 dinara.

ПОМОЋ ПОРОДИЉАМА, ТРУДНИЦАМА, БОЛЕСНИМА: Јагодински одборници разматрали буџет за 2023. годину

Foto: Z. G.

Od tog iznosa tekući prihodi planirani su u iznosu od 89,40 odsto. Planom kapitalnih investicija, predviđena su ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu, rekonstrukciju i izgradnju objekata osnovnih škola i vrtića, nastavak započete rekonstrukcije postojećčeg objekta Kulturnog centra i dogradnja novog objekta, kao i značajan broj projekata izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže u prigradskim naseljima i selima.

Većnici su odlučili i da naknade za korišćenje javnih površina u narednoj godini smanje za 50 odsto zbog globalne situacije koja će uticati na obavljanje privredne delatnosti.

U okviru finansijske podrške porodicama u narednoj godini, nezaposlene trudnice, do termina porođaja, i nezaposlene porodilje, do navršene godine života deteta, mesečno će dobijati po 12.000 dinara. Roditelji novorođene dece imaće pravo na jednokratnu pomoć od 200 evra, u protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan stupanja na snagu ove odluke, pod uslovom, kako se navodi, „da su roditelji nezaposleni najmanje godinu dana pre podnošenja zahteva, s mogućim radnim angažovanjem ne dužim od tri meseca“.

Pravo na jednokratnu finasijsku podršku od 100 hiljada dinara naredne godine imaće porodice koje su u postupku vantelesne oplodnje.

U cilju pomoći obolelima od malignih bolesti, kao vid jednokratne socijalne pomoći, većniic su utvrdili pravo na finansijsku podršku pacijentima kojima je dijagnostikovana maligna bolest u 2023. godini, pacijentima nad kojima je izvršen hiruški zahvat usled dijagnostikovanja ove bolesti, kao i pacijentima na terapijskom lečenju od maligne bolesti. Ovi pacijenti naredne godine imaće pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 10 hiljada dinara. Ukoliko je pacijent nezaposlen ili maloletan, iznos se uvećava za 100 odsto.

Na sednici je doneta i odluka o finansijskoj pomoći u slučaju smrti u 2023. godini. Pravo na pogrebne troškove utvrđeno je u iznosu od 200 evra, u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan stupanja na snagu ove odluke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)