KROZ ISTORIJU POPULARNIJI OD POPOVA: Fakultet pedagoških nauka u Jagodini obeležio 124 godine obrazovanja učitelja (FOTO)

Z.Gligorijević

13. 12. 2022. u 20:52

SVEČANOM akademijom „U slavu znanja“ Fakultet pedagoških nauka u Jagodini danas je obeležio 124 godine obrazovanja učitelja u Jagodini i 29 godina Fakulteta pedagoških nauka.

КРОЗ ИСТОРИЈУ ПОПУЛАРНИЈИ ОД ПОПОВА: Факултет педагошких наука у Јагодини обележио 124 године образовања учитеља (ФОТО)

Foto:Z.Gligorijveić

Obrazovanje učitelja i vaspitača je veoma važno za kreiranje jednog društva, smatra prof. dr Violeta Jovanović, dekan Fakulteta pedagoških nauka. Ona kaže da se oni koji su postigli najviše u svojim strukama vrlo rado sećaju svojih učitelja i dodaje:

- Zato mislim da je vreme da vratimo fokus na prosvetu, posebno na učiteljski i posao predškolskih vaspitača. Na taj način bi naše društvo i naša zemlja bili zreliji i stabilniji – ocenjuje dekanica.

Prof. dr Miloš Kovačević, ovogodišnji dobitnik diplome „Narodni učitelj“, koja se tradicionalno dodeljuje za poseban doprinos razvoju obrazovanja i afirmaciju fakulteta, kaže da „biti narodni učitelj, znači biti učitelj za sav narod“.

- Ako se setimo Prvog i Drugog srpskog ustanka i Vukove karakterizacije Srba, jer su tada u Evropu ulazili preko ustanaka, a ne preko pismenosti, Vuk je rekao da na hiljadu Srba jedva da ima jedan koji zna da čita i da piše. Onog trenutka kada su se pojavili učitelji, oni su postali popularniji od popova. A kad postanete popularniji od crkvenih velikodostojnika, koji su kroz istoriju održali srpski narod, onda, zapravo, vidite da je to najznačajnija delatnost za jedan narod – navodi Kovačević.

Počasna diploma „Magister humanitas“, koju fakuletet dodeljuje stvaraocima mlađe generacije za pedagoško delovanje i poseban doprinos razvoju kulture mladih, ove godine pripala je novinaru Milanu Popoviću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)