KULEN KAKVOG IMA SAMO U ERDEVIKU: "Sremska kulenijada", u naredne tri godine nosiće prestižan znak "Najbolje iz Vojvodine"

Smiljka Kostić

04. 12. 2022. u 07:15

ZIMSKI period kada u Sremu počinju svinjokolji i pripreme suhomesnatih specijaliteta, ali i kada se otvaraju burad da se proba mlado vino, nema ko sa radošću ne čeka.

КУЛЕН КАКВОГ ИМА САМО У ЕРДЕВИКУ: Сремска куленијада, у наредне три године носиће престижан знак Најбоље из Војводине

Foto S. K.

Još kada se sve to upakuje u razne manifestacije - onda je pravi užitak. Erdevik u šidskoj opštini, gde se već tri decenije organizuje "Sremska kulenijada", pobrojala je ove godine najviše nagrada, a posebna koja se izdvaja je znak "Najbolje iz Vojvodine".

Na nedavno održanom 53. Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu, od Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, ova tradicionalna manifestacija dobila je sertifikat "Najbolje iz Vojvodine", kao oznaku izuzetnog kvaliteta, na period od tri godine.

- "Sremska kulenijada" predstavlja promociju najatraktivnijeg proizvoda od svinjskog mesa - kulena. Održava se takmičenje u tradicionalnoj proizvodnji kulena u prirodnom i veštačkom omotaču, sa bogatom ponudom crvenih i belih vina i celodnevnim kulturno-umetničkim programom. Privlačnost ove manifestacije posebno se ogleda u zanimljivom programu, dobrom provodu i ljubaznim domaćinima - kaže Zorica Grahovac, direktorka Turističke organizacije Šid, dodajući da manifestacija iz godine u godinu beleži sve veći broj izlagača-učesnika i posetilaca.

Manifestaciju poseti više od 5.000 ljudi koji su u prilici da obiđu stotinak izlagača, od kojih oko 80 učestvuje u takmičarskom delu za najbolji kulen godine.

- I sledeće godine u junu, veliki broj proizvođača autohtonog sremskog proizvoda kulena i kvalitetnih vina sa fruškogorskog vinogorja imaće priliku da predstavi svoje proizvode, uz prigodan celodnevni kulturno-umetnički program kroz nastupe 15 kulturno-umetničkih društava i etno-grupa. Manifestacija je izložbeno-prodajnog i takmičarskog karaktera, gde se pored kulena, mogu kupiti i drugi suhomesnati proizvodi, kao i razni specijaliteti iz "Sremačke kuhinje" - ističe Grahovac.

Foto Opština Šid

Ona posebno naglašava značaj održavanja ovakvih događaja.

- Pored kulturnog, prikazuje se i privredno-turistički značaj šidske opštine, ali i ukazuje na priliku u osnaživanju malih privrednih proizvođača koji su deo celokupne privrede opštine. Ovo je samo jedan od koraka usmerenih na podsticanje održivog ruralnog razvoja, unapređenje ekonomskog i društvenog stanja i poboljšanje uslova života lokalnog stanovništva u seoskom području - naglašava direktorka TO Šid.

Foto Opština Šid

ZLATNA PLAKETA

OVE godine, "Sremska kulenijada" je učestvovala i na poznatom festivalu svih vojvođanskih festivala "Rogalj", gde se tradicionalno okupljaju organizatori više od 30 vojvođanskih manifestacija.

Zlatna plaketa "Rogalj 2022." pripala je Mesnoj zajednici Erdevik (organizator Opština Šid) za manifestacije "Sremska kulenijada".

Ilustracija V. N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a