KO UNIŠTAVA MALE ULIČNE BIBLIOTEKE U VRANJU? Mali drveni hramovi kulture konstantno na meti vandala

J. S.

28. 11. 2022. u 22:14

PRE više od dve godine na centralnim gradskim ulicama postavljene su jedinstvene ulične biblioteke. Simpatične kućice od drveta služile su da se knjige ostave, ili uzmu za čitanje, pa vrate.

КО УНИШТАВА МАЛЕ УЛИЧНЕ БИБЛИОТЕКЕ У ВРАЊУ? Мали дрвени храмови културе константно на мети вандала

Foto: J.S.

Autentičnih imena po najznačajnijim delima najuvenijeg pisca iz Vranja Bore Stankovića, ulične biblitele „Koštana“, Nečista krv“, „Stari dani“ i „Božji ljudi“ često su se našle na meti vandala, ali članovi udrženja građana Borino evropsko Vranje (BEV) kažu da neće odustati.

- U početku su nam mnogi ljudi govorili da to neće opstati, te da će za mesec dana kućice biti uništene. Ispostavilo se da nije baš tako. Tačno je da su mnogo puta bile na meti vandala, „Koštana“ je recimo u potpunosti reparirana, ali ulične biblioteke žive već dve godine na svoj način – kaže Branislav Stojković član udruženja koje je osmislilo i postavilo ulične biblioteke.

Članovi udruženja kažu da stalno dopunjuju biblioteke, dodaju da ih raduje kad vide da to rade i drugi građani, ali im je žao kada ugledaju polomljena stakla na nekoj od biblioteka.

- Mi smo razočarani u smislu nesaradnje sa gradom, postavili smo biblioteke i donirali ih gradu. Očekivali smo da će se pozabaviti njihovim održavanjem, ali to nije slučaj čak nam je i jedna premeštena, a da nas nisu ni konsultovali – kaže Stojković.

Ipak, on kaže da su članovi udruženja stava da ne treba odustati zbog pojedinaca, te će i dalje održavati i dopunjavati ulične biblioteke novim naslovima, kako bi Borino Vranje poput mnogih gradova širom sveta negovalo kulturu čitanja i poštovanja pisane reči.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (1)

DRUGI DAN SEDNICE O KOSOVU I METOHIJI: Vučić poslao jasnu poruku Srbima - Ja vam garantujem samo jednu stvar