ČAST UZ GOLEMU OBAVEZU: Vladika Jerotej poverio na upravljanje svetinju u sokolu arhimandritu Nifontu

28. 11. 2022. u 10:28

EPISKOP šabački Jerotej poverio je dužnost starešine Manastira Soko, kod Ljubovije, zadužbine vladike Lavrentija, posvećene svetom vladiki Nikolaju (Velimirović), arhimandriti Nifontu, višegodinjem igumanu Manastira, Bogoštica, kod Krupnja, i donedavnom arhijerejskom zameniku u Eparhiji šabačkoj Srpske pravoslavne crkve.

ЧАСТ УЗ ГОЛЕМУ ОБАВЕЗУ: Владика Јеротеј поверио на управљање светињу у соколу архимандриту Нифонту

foto:V Mitrić

Mladi arhimandrit, iza koga je bogato monaško iskustvo, brinuće o obe svetinje.I ona u Bogoštici, rodnom selu, nedavno upokojenog vladike Lavrentija, je zadužbina tog srpskog arhijereja, sa Domom pesništva „Desanka Maksimović“.A, otac Nifont je bio višegodišnji saradnik vladike Lavrentija i on njemu, duže vremena, uz druge obaveze, brinio posvećeno, vredno i neumorno.Vladika Jerotej je, treba da se podseti, bio je na ukopu vladike Lavrentija u Soko Gradu i to svedoči o poštovanju prema tom velikodostojniku SPC u zemlji i rasejanju.

-Mudar je vladika Jerotej koji je poverio ovu časnu, ali odgovornu i tešku dužnost, arhimandritu Nifontu u bogomolju gde, pored ostalog, počiva vladika Lavrentije – kaže akademik Drago Mirković, veliki crkveni zadužbinara i nosilac Ordena svetog vladike Nikolaja. -Vredni otac Nifont ima i snage, i znanja, i umeća i volje i želje, da u toj svetinji predano služi, ali i da sprovede sve ono što bude vizije velikog duhovnika i intelektualca kakav je episkop šabački Jerotej, jedan od najvećih bisera naše majke Crkve, koja ga je poslala u Eparhiju šabačku kao najbolji dar.

Pored crkve i konaka, biblioteka, muzeja i drugih sadržaja, u Soko gradu su i dva velika doma od kojih je jedan posvećen svecu iz Lelića a drugi patrijarhu Pavlu. U blizini je replika crkve sa Ohridskog jezera, koju je vladika Nikolaj obožavao, a koju su ovdašnjoj svetinji, eparhiji i SPC darovale šabačke porodice dr Miška Rankovića i Rada Veselinovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni