VENAC NA SPOMEN-PLOČU BRIGADIRU RISTIĆU: Dan primirja obeležen u Zrenjaninu (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

11. 11. 2022. u 15:35

CEREMONIJOM polaganja venaca na spomen-ploču oslobodiocima grada u Prvom svetskom ratu i pukovniku Dragutinu Ristiću Brigadiru,  komandantu pešadijske brigade Gvozdenog puka Knjaz Mihailo, koja je oslobodila tadašnji Veliki Bečkerek, grad Zrenjanin  je obeležio Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

ВЕНАЦ НА СПОМЕН-ПЛОЧУ БРИГАДИРУ РИСТИЋУ: Дан примирја обележен у Зрењанину (ФОТО)

grad Zrenjanin

To je jedan od tri međusobno povezana značajna datuma koji se tiču okončanja Prvog svetskog rata i oslobađanja grada.

- Dan osnivanja Prvog srpskog narodnog odbora obeležili smo 31. oktobra, a taj događaj iz 1918. godine prethodio je danu oslobođenja grada, 17. novembra, pre 104 godine koji je ujedno i praznik grada Zrenjanina - naglasio je Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina, uz poziv sugrađanima da zajedno obeleže Praznik grada, radi čuvanja slavne srpske istorije, uspomena na junake i negovanje kulture sećanja na Prvi svetski rat.

Centralna svečanost održaće se 17. novembra ispred spomenika kralju Petru Prvom oslobodiocu u centru Zrenjanina, uz promociju knjige Zapisnici Srpskog narodnog odbora u Velikom Bečkereku 1918. Pozorišna  predstava Slavne srpske vojvode u Kulturnom centru, održaće se u Kulturnom centru, dok će u sredu 16. novembra u Muzeju biti prikazan dokumentarni film Pohod brigadira Ristića.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UČESTVUJU EKIPE IZ OSAM ZEMALJA: Na Zlatiboru počeo internacionalni dečiji fudbalski turnir