SRBI U RASEJANJU ZBRINULI BABIĆE: Osmočlana porodica iz Vrbasa, koja je doskoro živela u kući sa 19 duša, dobila zasebno ognjište

Z. Rajić

08. 11. 2022. u 07:00

OSMOČLANA porodica iz Vrbasa, koja je živela u kući sa 19 duša, dobila je svoje zasebno ognjište. Dom za Aleksandra i Tamaru Babić i njihovo šestoro dece (četiri sina i dve ćerke, od 6 do 17 godina,) obezbedila je Humanitarna organizacija "Srbi za Srbe", koja zajedništvom naroda u rasejanju pomaže socijalno ugroženim srpskim porodicama na Balkanu.

СРБИ У РАСЕЈАЊУ ЗБРИНУЛИ БАБИЋЕ: Осмочлана породица из Врбаса, која је доскоро живела у кући са 19 душа, добила засебно огњиште

Foto HO Srbi za Srbe

- Aleksandar i Tamara i njihovi naslednici živeli su u kući sa Aleksandrovim roditeljima i njegovim bratom i snahom, koji imaju sedmoro dece. To su vredni domaćini i uzorni roditelji, pa su i deca skromna i lepo vaspitana. Darujući kuću Aleksandru, pomogli smo i njegovom bratu, čija će porodica sad imati više prostora u roditeljskoj kući - rekla je Marija Morović, portparol HO "Srbi za Srbe".

Ona kaže da Aleksandar i Tamara nisu želeli neku veliku kuću, nego pre svega prostrano dvorište i okućnicu, u kojima bi mogli da se bave poljoprivredom. U prethodnoj kući držali su sedam koza i imali dve košnice, a u novoj nameravaju da to unaprede i posvete se i uzgoju ovaca i živine.

Tamara i Aleksandar Babić, Foto HO Srbi za Srbe

- Dobili smo i veliku kuću i puno prostora oko nje. U staroj kući je petoro dece spavalo u jednoj prostoriji, a sad imamo četiri sobe. Uz široko ekonomsko dvorište sa pomoćnim objektima, dobili smo i voćnjak sa više od sto stabala raznovrsnog voća, u kojem smo, deci na radost, posadili i bananu - navodi Tamara.

Babići ispred nove kuće, Foto HO Srbi za Srbe

Aleksandar je crkvenjak u Hramu Vavedenja Presvete Bogorodice, a o tome koliko porodica poštuje veru i tradiciju svedoče zidovi njihovog prethodnog doma, koji su bili pravi mali ikonostasi. Tako će, kažu, biti i u novoj kući, u koju će se narednih dana useliti, a ove sedmice su je osveštali duhovnici Dalibor Kupusović i Zdravko Bojović iz Vrbasa i Srđan Vukić iz Lovćenca.

- Crkva mi je dala hleb, sveštenici su nas podučili da je svaka porodica mala crkva, a bez organizacije "Srbi za Srbe" i svih ljudi koji stoje iza nje ko zna kad bismo imali svoju kuću - rekao je Aleksandar.

Deca u staroj sobi, Foto HO Srbi za Srbe

NOVI DOM 47.591 EVRO

BABIĆIMA je kupljena kuća za 37.000 evra, čija je adaptacija trajala nepunu godinu.

- Uveli smo priključke za vodu i struju, napravili kupatilo, stavili nove pločice i podove, zamenili stolariju i uredili fasadu. Sve je to koštalo oko 10.000 evra, tako da je, kad se sve sračuna, vrednost kuće tačno 47.591 evro - predočila je Morovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024