I NIŠLIJE NA KILIMANDŽARU: Ekonomista Miroslav Dokman se u Africi popeo na 5.895 metara nadmorske visine

D. MILjKOVIĆ

02. 11. 2022. u 10:45

OSEĆAJ da se nalazite na najvećem vrhu jednog kontinenta je neverovatan i vredan napora. Nisam ni prvi, ni poslednji koji je "osvojio" Kilimandžaro, ali sam i te kako ponosan - sumira utiske Nišlija Miroslav Dokman koji je, na pragu svoje pete decenije, krajem oktobra nesvakidašnji podvig okončao zajedno sa dvoje sugrađana, Milicom Komadinić i Ivicom Đorđevićem.

И НИШЛИЈЕ НА КИЛИМАНЏАРУ: Економиста Мирослав Докман се у Африци попео на 5.895 метара надморске висине

Foto PD Preslap

Njih troje su bili članovi srpske ekspedicije koja se od 16. do 26. oktobra pela na najveći vrh Afrike, a sam uspon na 5.895 metara nadmorske visine je trajao pet dana, od 18. do 23. oktobra. I, od njih 11, jedan član je odustao, a troje su do cilja stigli uz pomoć aparata sa kiseonikom...

- Bio je to jedan brzinski uspon, skoro bez predaha, ali takvu rutu su nam organizovali domaćini. Nismo imali vremena za visinsko prilagođavanje, ali smo na kraju ponosno razvili zastavu našeg Niša i planinarskih društava čiji su članovi deo ekspedicije - kaže Dokman, inače diplomirani ekonomista u Gradskoj upravi za finansije, koji je već "pobedio" Mon Blan i Elbrus, te Akonkangvu na 6.962 metra iznad nivoa mora.

Foto D. Miljković

Planinarenjem se, saznajemo, bavi odkad zna za sebe, a od 2007. je počeo da osvaja ozbiljnije vrhove, što je posebno teško jer u Srbiji nema terena za valjane pripreme... - veli Dokman i ističe da je Kilimandžaro relativno laka planina, ali teško osvojiva bez odlične logistike, koja je za 11 ljudi iz Srbije podrazumevala čak 23 domaćina: vodiča, kuvara i nosača.

TIM Ekspedicija iz Srbije sa domaćinima u Tanzaniji, Foto PD Preslap

- Moram da razočaram ljubitelje Hemingvejevog dela "Snegovi Kilimandžara", jer tamo belog pokrivača gotovo da i nema - zaključuje Miroslav Dokman.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri