SENEGALCI VARE U GADŽINOM HANU: I jug Srbije kuburi sa radnom snagom, pa je traži čak u dalekoj Africi

D. MILjKOVIĆ

27. 10. 2022. u 08:00

BRAĆA Muhamed i Elhađi iz Senegala posao su pronašli na drugom kontinentu, i to u Srbiji, odnosno u Gadžinom Hanu.

СЕНЕГАЛЦИ ВАРЕ У ГАЏИНОМ ХАНУ: И југ Србије кубури са радном снагом, па је тражи чак у далекој Африци

Braća Muhamed i Elhađi na radnom mestu, Foto D. Miljković

Njih dvojica su zarad bolje plate prihvatili ponudu da u jednoj fabrici u Gadžinom Hanu rade kao bravari zavarivači. Ovo zanimanje kao i većina iz metalske struke veoma su tražena jer je sve teže naći dobrog majstora. Aleksandar Milićević, direktor niške Privredne komore kaže da i na jugu počinje radna snaga sve više da postaje problem, ali daleko manje izražen kao u prestonici ili Vojvodini.

Dušan Mihajlović, preduzetnik iz Gadžinog Hana kaže da zbog prirode proizvodnje imaju stalno otvorene opcije za zapošljavanja bravara i zavarivača. Muhamed i Elhađi startovali su sa poslom početkom nedelje i imaju radnu dozvolu na šest meseci koja im može biti produžena još toliko. Obezbedili su im smeštaj, hranu i prevoz do posla i solidnu zaradu, kako tvrde poslodavci.

- Neki naši poslovni partneri iz Beograda već upošljavaju Senegalce i na njihovu preporuku odlučili smo i mi da ih angažujemo. Ispoštovali smo celu proceduru oko njihovog boravka i radnog angažovanja u Srbiji. Ukoliko se pokažu kao dobri radnici otvoriće put i za ostale sunarodnike - kaže Dušan i ističe da je u metalskoj industriji sve prisutniji problem nedostatka radne snage pogotovo neke uske specijalnosti kao što su zavarivači.

- Siguran sam da nudimo bolje plate nego strane fabrike u okruženju. Spremni smo i da stipendiramo srednjoškolce koji bi odmah nakon srednje škole imali posao - veli Mihajlović.

Aleksandar Milićević, direktor niške Privredne komore kaže da se privrednici svakodnevno suočavaju sa nedostatkom radne snage i to ne samo u metalskoj industriji.

- Uslužne delatnosti su isto pogođene tako da je nemoguće naći kuvara ili konobara.

Činjenica je da ovaj problem na jugu tek sada postaje evidentan jer smo se ovde uglavnom borili sa nezaposlenošću - kaže Milićević koji rešenje vidi u dualnom obrazovanju i prekvalifikacijama.

- Moramo biti svesni da biološki ostajemo bez radne snage jer je sve manje dece odnosno onih koji bi trebali da se radno angažuju nakon srednje škole. Roditelji navijaju da im se deca zapošljavaju u IT industriji i ne žele da budu zanatlije - dodaje Milićević.

NAJVIŠE KINEZA I TURAKA

U TOKU godine Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje Niš je izdala ukupno 270 radnih dozvola za strane državljane. Najveći broj radnih dozvola izdato je za državljane Republike Kine i Turske.

BONUS VIDEO:

KNEZ MILOŠ JE ODAVDE OBJAVIO SLOBODU: U porti Saborne crkve čulo se vekovima zabranjeno zvono

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)