ČAČAK OSTADE BEZ KAZNIONICE: Zbog početka renoviranja, na godinu dana potpuno ispražnjen Okružni zatvor u gradu na Moravi

V. ILIĆ

24. 10. 2022. u 07:20

ZBOG kompletnog renoviranja prostorija Okružnog zatvora u Čačku, svi pritvorenici i osuđenici su prebačeni u novoizgrađeni Kazneno-popravni dom u Kragujevcu.

ЧАЧАК ОСТАДЕ БЕЗ КАЗНИОНИЦЕ: Због почетка реновирања, на годину дана потпуно испражњен Окружни затвор у граду на Морави

Foto Privatna arhiva

U grad na Lepenici su, tako preseljena i radna mesta većine zaposlenog osoblja, jer su na staroj adresi ostala samo četvorica službenika koji će čuvati prostorije i zatečenu opremu.

Kapacitet Okružnog zatvora u Čačku, koji bi za oko 12 meseci trebalo da dobije novi lik, iznosio je 120 pritvorenih i zatvorenih, a u njemu su kaznu izdržavali osuđeni na kazne kraće od šest meseci, te one oglašene krivim u prekršajnim postupcima. Nova zgrada KPZ u Kragujevcu, na površini od 22.000 kvadrata, može da primi 500 osoba lišenih slobode.

Osim nepoznanice da li će se po završetku renoviranja u čačanski Okružni zatvor ubuduće smeštati i osuđenici, ili samo pritvorenici, neizvesno je i kako će se ova promena adrese - makar i oročena - odraziti na rad sudova i advokata. U međuvremenu, izvesno je da administrativnom i čuvarskom osoblju nimalo neće biti lako da svakodnevno putuje do Kragujevca i nazad.

Pravda na pravoj adresi

IAKO se u javnosti, veoma često, pogrešno veruje da su zatvori po Srbiji u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, istina je da su oni - uključujući i robijašnicu u Čačku - delokrug rada Ministarstva pravde, odnosno Uprave za izvršenje zavodskih sankcija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)