RATNI SIMBOLI NA ARHAIČNIM NOŠNJAMA: Kolekcija "Tron" predstavlja srpske ratnice i anđele (FOTO)

Lj. P.

09. 10. 2022. u 09:45

ARHAIČNE srpske nošnje i ruska ikona Svetog Mihaila, stara vek i po, predstavljena u obliku ženskog lika, bili su velika inspiracija Pavelu Surovom, samoukom fotografu iz Kisača, za etno-foto kolekciju "Tron", kojom je na Međunarodnom festivalu International Ethnic Fashion Festival IBEFF, u Sankt Peterburgu, u velikoj konkurenciji nedavno osvojio prvo mesto i proglašen je za najboljeg modnog fotografa.

РАТНИ СИМБОЛИ НА АРХАИЧНИМ НОШЊАМА: Колекција Трон представља српске ратнице и анђеле (ФОТО)

Foto Privatna arhiva

Modeli obučeni u originalne nošnje iz Mrkonjić Grada u Republici Srpskoj i iz Prizrena sa Kosova i Metohije, inspirasane motivima sa ratnih oklopa, štitova i kapa, u kolekciji "Tron", kako kaže njen autor, prikazuju srpske ratnice i anđele i jedinstven spoj umetnosti i etnologije, tradicije i modernog doba, kao i istorijsko-nacionalno obeležje u domenu modnog dizajna.

- Tron simboliše borbu naroda za moć, odnosno presto, a arhaične narodne nošnje crpe inspiraciju sa kraljevskih dvorova, a kraljevske krune simbolizuju svadbena veselja - objašnjava Surovi, koji je samouk i fotografijom počeo da se bavi pre dve godine. - Za stotinu godina, srpske žene su pretprpele sve ratove, gubile sinove, muževe, braću, i uprkos tome ostajale su snažne. Na fotografijama, spojio sam ono što, mislim, niko nije video na nošnjama - ratne simbole.

Na deset modnih fotografija u kolekciji, koje su mu donele prvo mesto na prestižnom takmičenju u Rusiji, Surovi je, inače direktor Kulturnog centra u Kisaču, na jedinstven način predstavio srpske ratnice, arhangela Mihaila, caricu Milicu, Belog anđela, papu, templarke, piratku sa Kariba, Grdanu, anđela u odorama prepunim simbola.

- Nisam verovao da ću osvojiti prvo mesto, s obzirom na to, da sam i lane, na istom ovom festivalu proglašen za najboljeg - iskren je Surovi, dodajući da ga posebno raduje što su njegov umetnički etno-art pristup i estetika postali inspiracija i organizatorima festivala, koji su počeli da prave foto-radionice i da fotografišu nošnju u modernijem stilu.

Surovi je prilikom fotografisanja modela puno koristio svetla, eksperimentisao je, a vodio se intuicojom i estetikom. Kao i u prošlogodišnjoj pobedničkoj kolekciji "Korona", za pozadinu je koristio ćilime. U svemu je, ističe, imao pomoć jedne osamdesetogodišnje bake koja se odlično razume u nošnje, a u timu su i njegove rođake i poznanice u ulozi šminkera, frizera.

- Ovom pobedom afirmišem profesionalni rad Kulturnog centra u Kisaču, čiji je osnivač Grad Novi Sad, ali prezentujem i celu Srbiju - veli Surovi. - Srpske ratnice i Anđeli ostavile su jak utisak na žiri. Za promociju ovogodišnjeg festivala u Sankt Peterburgu, čiji je pokrovitelj Predsednički fond kulturnih inicijativa, moji pobednički radovi su izabrani za promociju ovogodišeg festivala.

TROFEJI

KOLEKCIJA "Tron", osim u Rusiji, pobrala je i druge nagrade. Na internacionalnom takmičenju umetničke art fotografije AFAD u Turskoj dobio je zlatnu medalju za Gejšu i srebrne za Templarku, a bez nagrade nisu ostale ni arhangel Mihailo i Etno--Gejša. Na Republičkom foto-takmičenju u Zrenjaninu Ratnica je osvojila treću nagradu.

BONUS VIDEO - TITOVA VILA OD 50 MILIONA DOLARA: Pogledajte kako izgleda jedna od najstarijih vila u Njujorku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)