POČAST JUNACIMA NEPROLAZNE SLAVE: U Prokuplju obeleženo 110 godina od mobilizacije čuvenog "Gvozdenog puka"

D. ZEČEVIĆ

07. 10. 2022. u 22:35

POLAGANJEM venaca na spomenik junacima "Gvozdenog puka" u Prokuplju, uz vojne počasti i parastos palim vojnicima, je obeleženo 110 godina od mobilizacije najslavnijeg puka srpske vojske.

ПОЧАСТ ЈУНАЦИМА НЕПРОЛАЗНЕ СЛАВЕ: У Прокупљу обележено 110 година од мобилизације чувеног Гвозденог пука

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić polaže venac, Foto D. Zečević

Državnu ceremoniju obeležavanja ove značajne godišnjice predvodio je Vladimir Orlić, predsednik Narodne skupštine Srbije, a prisustvovali su i mnogobrojni građani i članovi udruženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova.

Prenoseći pozdrave predsednika Aleksandra Vučića koji je i pokrovitelj ceremonije, Orlić je kazao da su mir i sloboda dva ideala koja su srpske junake iz ovog mesta poveli u odbranu otadžbine.

- U Toplici gotovo da nije bilo kuće iz koje nije otišla bar jedna muška glava dobrovoljno i uzdignuta čela - kazao je Orlić.

- Kretali su zagrljeni i uz pesmu, iako su znali da mnogima povratka nema. I zato biti na ovom mestu, ispred spomenika za 1.300 poginulih, uz sećanje na više od 6.500 ranjenih, jeste čast i obaveza svakome od nas. Upravo ovaj spomenik je tu da podseti nas i sve druge na slobodarsko srce jednog malog naroda, na topličke junake koji su postali simbol junaštva i koji su se žrtvovali izvan granica ljudskog života ne dajući na sebe i na svoje.

Predsednik parlamenta je dodao i da su "gvozdeni junaci" ostavili zavet koji je večan: da moramo da čuvamo i branimo najskuplje plaćeni mir i zlatnu slobodu.

- Zahvaljujući ovim junacima ceo svet je tada shvatio koliko cenimo i koliko želimo slobodu. Kumanovo, Prilep, Bitolj, Cer, Bregalnica ... U ovim bitkama naši heroji stekli su neprolaznu slavu koja je ovenčana sa 133 Karađorđeve zvezde sa mačevima, sa 10 Legija časti, šest Krstova svetog Đorđa, Zlatnim medaljama za hrabrost i drugim odličjima...

Jer, nema gotovo nijednog borca "Gvozdenog puka" koji nije nagrađen ordenom državnog ili vojnog ranga - rekao je Orlić.

On je opisujući junaštvo njegovih pripadnika podsetio i da je zastava ovog puka najodlikovanija zastava u srpskoj istoriji i da je postala simbol junačkog otpora, kao i najsjajnije junačke i ljudske časti.

- Bežite kada juriša "Gvozdeni puk", govorili su neprijatelji koji su im se divili, znajući da nema sile i opasnosti koja bi mogla da ih pokoleba. Srcem i dušom svakim delom svoga bića stavili su se u službu svoga naroda baš onako kako mi sada imamo obavezu da budemo - zaključio je Orlić.

Obeležavanje 110 godina od mobilizacije pripadnika "Gvozdenog puka" pratio je i kulturno-zabavni program, glumica Jasmina Stojiljković čitala je stihove o čuvenoj Milunki Savić, a učestvovali su i "Hor Svetog Prokopija" i mnogi drugi umetnici.

NEZABORAV

TOPLIČKI ustanak, 1917. godine, bio je jedini ustanak na teritoriji neke okupirane države tokom celog Prvog svetskog rata. Zato smo povodom njegove stogodišnjice podigli ovaj veličanstveni spomenik, a prošle godine i Spomen-sobu posvećenu "Gvozdenom puku". To je jasan dokaz da ne dozvoljavamo da naši heroji padnu u zaborav - rekao je Vladimir Orlić, predsednik Narodne skupštine Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NIKAD PROVOKATIVNIJA: Rajkovićeva žena zapalila mreže oblinama - kupaći, a preko samo mreža (FOTO)