Svetozar Miletić domaćin festivala "Lemeški kulen"

J. L.

24. 09. 2022. u 13:31

Ako je neki proizvod proslavio mesto nastanka onda je to Lemeški kulen selo Svetozar Miletić (Lemeš na mađarskom i bunjevačkom) kod Sombora, gde se održava festival posvećen ovom delikatesu. Ističući značaj manifestacija koje neguju tradiciju vojvođanskog podneblja festival "Lemeški kulen" otvorio je Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Светозар Милетић домаћин фестивала Лемешки кулен

foto: Pokrajinska vlada

-Uvek sa ponosom ističem da tokom godine u Vojvodini imamo 1.800 manifestacija i da su nam sve jednako važne, da ih ne delimo na male i velike. Svaka od njih je jednako važna za mesto u kome se održava, kako sa turističkog aspekta, jer privlače veliki broj gostiju, tako i u pogledu očuvanja tradicije naroda i narodnosti koje žive u Vojvodini. A bogatsvo i šarenilo tradicije koju čuvamo, a čiji je neizostavni deo lemeški kulen, je ono po čemu je Vojvodina prepoznatljiva i nadaleko čuvena - poručio je Ivanišević, dodajući da će ovakve manifestacije imati podršku pokrajinskih insitucija. - Neke podržavamo finansijski, neke svojim prisustvom i na taj način podstičemo razvoj manifestacionog turizma u Pokrajini. U tom kontekstu najavljujem Balkanski sajam kafana, koji će se po prvi put iduće godine održati u Novom Sadu.

Festival "Lemeški kulen" okupio je brojne izlagače koji se nadmeću u spremanju ovog specijaliteta od prvoklasnog svinjskog mesa.

Nema podataka ko i kada ga je prvi osmislio i napravio, ali se receptura kako izrade tako i čuvanja — nege kulena prenosila sa generacije na generaciju.  Paprika jeste glavni začin. Lemešani su, kao uostalom i drugi stanovnici Panonske nizije, odavno ovladali veštinom uzgoja ove biljke. Za izradu se koristi crvena tzv. industrijska paprika za mlevenje. Kvalitet samlevene paprike je jedan od najbitnijih faktora u izradi kulena, tako da se ovome sastojku poklanja posebna pažnja. Čuvanje i nega proizvoda za vreme zrenja je takođe značajan segment u proizvodnom procesu koji je presudan u dobijanju krajnjeg ukusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SNIMAK KAO DOKAZ: Kika se nije ubila! Majka pokojne jutjuberke se oglasila na društvenim mrežama