TRAJE I - NE STAJE: Nastavnica Ratka Stamenković (83) dobila priznanje u Malom Zvorniku

V. MITRIĆ

20. 09. 2022. u 06:10

PLAKETU Opštine u Malom Zvorniku, povodom Dana oslobođenja, lokalna samouprava koja leži između Gučeva i Drine, uz samu Republiku Srpsku - između ostalih - dobila je i Ratka Stamenković (83), penzionisana nastavnica srpskog jezika i književnosti. Njoj je pripala i čast da za priznanje zahvali u ime svih laureata...

ТРАЈЕ И - НЕ СТАЈЕ: Наставница Ратка Стаменковић (83) добила признање у Малом Зворнику

V. MITRIĆ

- Izvinite što ovako hodam - započela je prigodnu besedu krepka slavodobitnica. - Nije to što imam 83 godine, šta su 83 godine, već što sam, pre neki dan, pala na stepenicama!

A, potom je mudrim rečima razgalila sve prisutne i potvrdila da je - decenijama požrtvovano i posvećeno, sa ogromnom ljubavi prema svojoj profesiji i učenicima - i te kako zaslužna za opismenjavanje mnogih generacija u ovom delu Srbije.

- U Mali Zvornik sam stigla sa 20 godina, 1960, te uz vodu sa izvora i petrolejku, predavala čak pet nastavnih predmeta, sve dok škola u Amajiću nije "porasla" i prerasla u prvu ovdašnju osmorazrednu obrazovnu ustanovu.

- Ovde tada nisu postojale zgrade srednjeg obrazovanja, Dom kulture, vrtić, Opština... pa je naša Ratka bila angažovana za sve programe, protokole, pratnju značajnih ličnosti i gostiju, davanje imena ulicama... - svedoči Zoran Jevtić, danas prvi čovek Malog Zvornika, naglašavajući da je žena koja slovi za svojevrsni simbol ovog kraja u učionici ne samo predavala, već i faktički živela čak 43 godine.

Takva predanost nije ostala nezapažena, pa je Ratka Stamenković dobila i mnoga društvena priznanja, mada joj je - veli - najdraže kada je nekadašnji učenici sretnu na ulici, pa se izgrle kao najrođeniji...

- Kad dođem kući, u svoju svesku zapišem samo: "Ja trajem". I sada, u 83, draga sećanja me vraćaju u prošlost, jer ono što sam uradila nisam mogla sama, pa nikada ne zaboravljam sve svoje saradnike u ovom poslu, koje i danas izuzetno poštujem i volim - zaključuje Ratka Stamenković.

LAUREATI

PLAKETE su još dobili Petar Gavrilović, docent dr Ivana Milošević, dr Igor Krunić, potpukovnik dr Željko Bošković, direktorka OŠ "Braća Ribar" u Donjoj Borini Ljiljana Jekić, te organizacija UNOPS Srbija.

Dobitnici povelja su Miloš Simić, prof. dr Danica Grujičić, Rasim Ljajić, docent dr Goran Stevanović i Nikola Selaković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a