SPOMENIK ČEKALI PUNE DVE DECENIJE: U Kuli konačno ostvarena ideja Udruženja RVI da borci devedesetih dobiju zajedničko znamenje

Z. Rajić

08. 08. 2022. u 14:55

NAJZAD! To je najkraći komentar Gorana Novkovića, predsednika Udruženja RVI opštine Kula, na otkrivanje Spomenika borcima devedesetih u ovoj sredini, koje se dogodilo krajem prošle sedmice.

СПОМЕНИК ЧЕКАЛИ ПУНЕ ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ: У Кули коначно остварена идеја Удружења РВИ да борци деведесетих добију заједничко знамење

Bol za izgubljenom mladošću, Foto T. Tomaš

Novković ističe da je Udruženje od 1998. tražilo da se podigne jedan spomenik za sve mladiće iz pet naselja u opštini - Kule, Sivca, Crvenke, Ruskog Krstura i Lipara, poginule u ratnim dejstvima na prostorima bivše SFRJ.

Te 1998. bilo ih je 26, naredne su poginula još četvorica na Kosovu, a na spomeniku, koji je dočekan posle više od dve decenije, upisana su i imena trojice mladića čije su posmrtne ostatke ovamo prenele njihove porodice, izbegle iz Hrvatske i BiH.

- Mnogi roditelji palih boraca su umrli i nisu dočekali ovaj spomenik, jer nije bilo političke volje da se on napravi. Situacija se promenila 2019. godine, izborom novog predsednika opštine Damjana Miljanića, koji je podržao našu ideju da borci najnovijih ratova dobiju dostojno zajedničko obeležje - rekao je Novković.

Zajednički spomenik borcima devedesetih, Foto T. Tomaš

Udruženje RVI je ranijih godina uspelo da postavi spomen-ploču u Crvenki trojici poginulih mladića iz ovog naselja, kao i u Sivcu - osmorici ovdašnjih boraca devedesetih. Kolika je bila želja RVI da se počast objedini jednim znamenjem, svedoči spomen-ploča borcima iz kulske opštine, palim u ratovima od 1990. do 1999. godine, koju je Udruženje postavilo u zaseoku Mali Stapar pokraj Sivca.

- To je ploča koju je izradio sivački kamenorezac. Oko nje je za svakog borca posađena po jedna tuja. Vremenom su tuje prestale da se zalivaju - navodi Novković.

Spomen-ploča ratnicima u zaseoku Mali Stapar, Foto Z.R.

Pukovnik Miodrag Kapor, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koji je prisustvovao otkrivanju spomenika u Kuli, kazao je da je država promenila svoj odnos prema borcima.

- Trideset godina se ćutalo. Pokušano je da se ubije kultura sećanja u srpskom narodu.

Velelepni spomenik u Kuli je primer kako treba da izgledaju mesta gde se odaje priznanje borcima koji su dali svoje živote za slobodu - rekao je Kapor.

ULICA PO HEROJU SA KOŠARA

Pukovnik je izneo da će poštovanje prema borcima biti iskazano i renoviranjem kuća i zapošljavanjem članova njihovih porodica, kao i preimenovanjem ulica po nosiocima ordena za hrabrost. Inicijativa je da se Balkanska ulica u Sivcu nazove po heroju sa Košara Miroslavu Marinkovu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju