PRIHRANA ZA 540 PLATANA: Drvored na Futoškom putu u Novom Sadu jutros podvrgnut specijalnom tretmanu nege

Lj. P.

26. 07. 2022. u 14:11

KOMPLETAN drvored platana na Futoškom putu u Novom Sadu, podvrgnut je jutros u pet sati, specijalnom tretmanu nege, u okviru kog je drveće prihranjeno neophodnim mineralima. Tretman folijarne prihrane svih 540 stabala obavljen je u ranim satima jer je tada proces fotosinteze najintenzivniji, a distribucija hranljivih materija najbrža.

ПРИХРАНА ЗА 540 ПЛАТАНА: Дрворед на Футошком путу у Новом Саду јутрос подвргнут специјалном третману неге

Foto: Gradsko zelenilo

Prihrana drveća je urađena specijalizovanim atomizerima koji omogućuju da se rastvor minerala nanese na krošnje odraslog drveća, što mu pomaže da dobije hranljive materije, koje mu nedostaju u gradskim uslovima. Jutarnjoj prihrani drveća na Futoškom putu prisustvovao je i direktor "Gradskog zelenila" Miloš Egić.

- JKP "Gradsko zelenilo" je prvo u regionu uvelo folijarnu prihranu drveća u drvoredima i parkovima, jer smatramo da drveće u urbanim sredinama, zbog emisije CO2, i drugih štetnih uticaja, dobija manje neophodnih sastojaka nego što mu je potrebno – kazao je Miloš Egić, direktor JKP „Gradsko zelenilo“. - Hranljive materije primenjene direktno na listove pomažu drveću da nadoknadi nedostatak pojedinih elemenata.

Foto: Gradsko zelenilo

Time se, kako je dodao, popravlja biološka kondicija drveća, njigova vitalnost i podstiče dalji rast i razvoj, a od aprila su prihranili veliki broj drveća u više delova grada.

- Tretirali smo drveće na Novom naselju, Bulevaru oslobođenja, Limanima. A tokom leta nastavićemo i u drugim delovima grada – predočio je Egić.

Prihrana drveća preko lista je do sedam puta efikasnija od ishrane preko korena. Lišće brzo usvaja i sprovodi hranljive elemente u druge delove biljke, čime se omogućava brzo delovanje na primarni metabolizam. Izuzetno je efikasan pri unosu mikroelemenata i drastično unapređuje zdravlje stabala u urbanim sredinama, obezbeđujući bujnost lisne mase i razvoj korenovog sistema i stabla

Rastvor kojim se prihranjuje drveće nije škodljiv ni za ljude, ali ni za insekte ili druge vrste živih organizama.

Foto: Gradsko zelenilo

- Prihranjivanje drveća preko krošnje obavlja se specijalizovanim atomizerima za visoko drveće koji omogućuju nanošenje hranljivih čestica pod visokim pritiskom. Svojom konstrukcijom omogućavaju optimalnu potrošnju energije i sredstva za prihranu, kao i ravnomerno nanošenje preparata na čitavu lisnu površinu stabla - ističe Jelena Prica pomoćnik JKP "Gradsko zelenilo".

U Novom Sadu ima blizu 100 hiljada stabala, a u poslednjih 10 godina, broj drveća se uvećao za oko 50 odsto. Posađeno je 54.216 novih sadnica drveća u gradu i prigradskim naseljima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri