OBNOVA LUKE NAJBLIŽE EU: Raspisan međunarodni tender za proširenje pristaništa na Dunavu, kod Bogojeva

Z. Rajić

26. 07. 2022. u 11:20

MINISTARSTVO građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Delegacija EU u Srbiji raspisali su međunarodni javni poziv za obnovu i proširenje Luke "Dunav-Bogojevo", udaljene četiri kilometra od istoimenog sela u opštini Odžaci.

ОБНОВА ЛУКЕ НАЈБЛИЖЕ ЕУ: Расписан међународни тендер за проширење пристаништа на Дунаву, код Богојева

Luka Dunav-Bogojevo, Foto Hibrid

Rok za prijavu je 20. oktobar 2022. godine. Reč je o proširenju kapaciteta ove luke i silosnih kapaciteta na dodatnih 30 hektara.

Ministar Tomislav Momirović je nedavno najavio da će vrednost radova biti blizu 40 miliona evra, a s ulaganjima budućeg koncesionara 60 miliona evra.

- Luka "Dunav-Bogojevo", koja ima status međunarodne i zauzima 16 hektara nadomak graničnog prelaza prema Hrvatskoj, trenutno je okrenuta poljoprivrednom poslovanju, što će dominantno ostati njena delatnost, ali će se dodatkom naftnog i terminala za pesak i šljunak omogućiti da bude kompletnija - nagovestio je, ranije, ministar.

Više silosa za skladištenje robe, Foto P. Dukić

Pored proširenja silosa, u luci će biti rekonstruisan kej, obnovljen železnički pristup i instaliran još jedan istovarni kran. Osim lučkih usluga, "Dunav-Bogojevo" ponudiće i usluge robno-transportnog terminala, s obzirom na blizinu granice sa Hrvatskom i panevropskog saobraćajnog Koridora 10, što je čini najbližom tačkom prema EU.

Dodatni kapaciteti Luke "Dunav-Bogojevo" trebalo bi da omoguće pretovar i skladištenje najmanje 600.000 tona poljoprivrednih proizvoda, što je uslov da bude uključena u Transevropsku transportnu mrežu rečnih luka.

NADZOR VREDAN 2,5 MILIONA EVRA

MINISTARSTVO i Delegacija EU raspisali su i tender za nadzor nad izvođenjem radova na rekonstrukciji i proširenju Luke "Dunav-Bogojevo", koja je u većinskom vlasništvu kompanije "Hibrid" (60 odsto, a udeo države 40 odsto). Vrednost tendera je 2,5 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega