FRULA SVIRA PO 35. PUT: Za vikend u Prislonici tradicionalni sabor

V. I.

19. 07. 2022. u 13:25

JUBILARNI, 35. po redu Sabor frulaša Srbije “Oj, Moravo”, biće održan od 22. do 24. jula u Prislonici kod Čačka.

ФРУЛА СВИРА ПО 35. ПУТ: За викенд у Прислоници традиционални сабор

Foto: Organizatori

Domaćin Sabora je ministarka kulture Maja Gojković, starešina je maestro Bora Dugić, dok je selektor ovogodišnje svetkovine frule u Prislonici maestro Velja Kokorić.

Zvanično otvaranje Sabora frulaša počinje u petak popodne podizanjem saborske zastave i prigodnim programom. Subota i nedelja su glavni takmičarski dani.

Prema najavama organizatora, posetioce Sabora očekuje bogat kulturno-zabavni program narodnog, izvornog stvaralaštva ovog dela Srbije, među kojima su umetničke izložbe, promocije monografija, besede i predavanja u cilju promocije i očuvanja miziciranja na fruli. Ove godine namera organizatora je da uvedu, odnosno, vrate frulu u šklolske klupe.

– Jednu od brojnih aktivnosti nazvali smo „Besede pod Vujnom“. Moderator Darko Prelić će posetiocima govoriti o fruli, kao i o potrebi i načinima da se ona vrati u nastavu muzičke kulture u škole u Srbiji. Na času muzičkog danas se uveliko koriste blok flauta i melodika. Srpski izvorni instrument treba da se vrati tamo gde je nekada bio – kazao je Zoran Rajičić, predsednik Saveta Sabora frulaša.

Na 35. Saboru frulaša u Prislonici nastupiće oko 50 frulaša iz gotovo svih delova naše zemlje i oni će se takmičiti u šest kategorija. Selekcija ovogodišnjih učesnika je obavljena na sedam predtakmičenja u Srbiji. U Prislonici će i ove godine biti prisutni graditelji srpskog tradicionalnog instrumenta iz Srbije, BiH, Severne Makedonije i Kanade.

BONUS VIDEO:  BOGOSAV ŽIVKOVIĆ: Svetska slava počela je od zmije sa sluzavim tragom i brkatim čovekom

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna