DUŠU NE POGAĐA BRAMS, VEĆ FRULA IZ VELUĆA: Klarinetista Darko Perčević napustio evropske dvorane i nastavio stopama dede Srećka (VIDEO)

S. BABOVIĆ

18. 02. 2022. u 10:48

VEROVATNO da u Srbiji sličnog primera u oblasti muzike nema: vrhunski klarinetista Darko Perčević (34), rođen u Kruševcu, posle osvajanja brojnih priznanja, koncerata sa poznatim evropskim umetnicima i orkestrima i nakon usavršavanja na prestižnoj ciriškoj akademiji vratio se u svoje selo Veluće kod Trstenika, da tu nastavi karijeru.

ДУШУ НЕ ПОГАЂА БРАМС, ВЕЋ ФРУЛА ИЗ ВЕЛУЋА: Кларинетиста Дарко Перчевић напустио европске дворане и наставио стопама деде Срећка (ВИДЕО)

Zajednički nastup sa dedom Srećkom / Privatna arhiva

U Veluću je odrastao, uz frulu. I to najbolju moguću, jer je darovitom klarinetisti deda-stric bio Srećko Perčević (1938-2021), koji je važio za jednog od najboljih frulaša i izrađivača narodnih duvačkih instrumenata. U amanet mu je ostavio svoje dvojnice, okarine i frulu.

- Bilo je komentara da sam lud što sam odlučio da se iz Švajcarske vratim u Srbiju, ali verujte da se nijednog trenutka nisam pokajao - priča za "Novosti" Darko Perčević. -Vezan sam za dom, roditelje, narod i moju zemlju. Čim sam specijalizirao i završio praksu u ciriškoj Operi, počeo sam da pakujem kofere. Vratio sam se u julu 2019, rešen da kod nas popularišem i klasičnu i narodnu muziku, kao i da sve što sam naučio tokom školovanja u Srbiji i u inostranstvu, prenesem na našu decu.

A naučio je Darko mnogo. Prvo je osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao u Muzičkoj školi "Stevan Mokranjac" u Kraljevu. Potom je u klasi profesora Ognjena Popovića diplomirao na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, a posle Akademije, završio i specijalističke studije. Nastupao je još kao student sa orkestrom "Stanislav Binički".

Usledile su uspešno završene master studije 2014. na ciriškom Univerzitetu umetnosti ZHDK pod mentorstvom profesora Elmara Šmida, kao i specijalizacija sa titulom majstora soliste, u klasi profesora Matijasa Milera. I završene majstorske kurseve imao je kod umetnika čija su imena kao iz renomiranih izdanja "Ko je ko u muzici": Erik Hoeprih, Feliks Andreas Gener, Hajnrih Mecener, Anđei Maevski, Džejms Kembel, Nikolas Koks, Hari Meki i Robert Pikap, mentor u ciriškoj operi.

 

- Nastupao sam zaista sa izuzetnim umetnicima i orkestrima, kao solista, član sastava, sve je to bilo sjajno iskustvo - priseća se Darko. - Kada svirate na visokom profesionalnom nivou evropske kompozitore, poput Bramsa, jednostavno sagledavate svu kompleksnost dela, satkanost emocijama. To je savršenstvo u pravom smislu. Ipak, kada sviram tradicionalnu muziku, tu je moje srce "na svom terenu". Vrlo sam ponosan na naše muzičko nasleđe.

U kojoj meri, junak ove priče pokazao je po povratku iz belog sveta, gde je imao ponude da ostane, i kao pedagog i kao izvođač. U Srbiji je osnovao onlajn školu za frulu, koja trenutno ima šest polaznika, a kvalitetnu muziku promoviše na relaciji Veluće, Kraljevo, Kragujevac, Beograd, Kruševac. Umetnički je direktor i osnivač Festivala klasične kamerne muzike "Zamak umetnosti" u Vrnjačkoj Banji, koja bi ove godine trebalo da se održi po drugi put, i jedan od osnivača Nacionalne srpske klarinetističke asocijacije.

- U onlajn školi radimo po sistemu etno-muzikološkog odseka moje bivše škole u Kraljevu, koja je zaista izuzetna i po programu pokojnog deda Srećka, autora dva izdanja melodija, bisera naše tradicije - predočava nam Darko. - Osim frule, sviram pomalo i okarinu. I to na instrumentima Srećka Perčevića, koji se mogu naštimovati za najbolje orkestre na svetu.

U KRUŠEVCU POSLE 20 GODINA

PROŠLO je više od 20 godina otkako je Darko Perčević nastupao u Kruševcu, gde je rođen. Za "Novosti" kaže da je poslednji put kao dečkić imao koncert sa frulom. Prošle nedelje je u pratnji priznatog pijaniste Uki Ovaskainena, samostalnog umetničkog saradnika katedre za gudačke instrumente na beogradskom FMU, održao koncert u organizaciji Kulturnog centra Kruševac. U maloj sali Kruševačkog pozorišta, izvodili su sonate Kamij Sen-Sansa, Johanesa Bramsa, kao i končertino Karla Marija fon Vebera i kompoziciju Ognjena Popovića "Povratak kući".

NEPRIKOSNOVENI SREĆKO PERČEVIĆ

IAKO samouk i sa samo četiri razreda osnovne škole, Srećko Perčević je bio toliko darovit da je nakon rada u kamenolomu, karijere vozača autobusa, osim u kraljevačkoj muzičkoj školi predavao i na akademijama u Beogradu i Novom Sadu, a neretko su da ga slušaju dolazili i profesori sa konzervatorijuma iz Evrope. Bio je vrlo radoznao i načitan, neprestano se usavršavao. Osvojio je sva najveća nacionalna priznanja. Njegovi udžbenici "Priručnik za nastavku frule" i "Udžbenik za frulu, dvojnicu i okarinu" smatraju se ne prikosnovenim knjigama iz kojih uče budući frulaši i pedagozi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)