BELA CRKVA DELI SVAKU KUĆU: Akademik Matija Bećković, za "Novosti", o nekadašnjem danu ustanka u Srbiji

V. Mitrić

07. 07. 2022. u 08:33

BRATOUBILAŠTVO u Srbiji počelo je u ratu, produženo je posle rata, a nije prestalo ni u miru, do današnjega dana.

БЕЛА ЦРКВА ДЕЛИ СВАКУ КУЋУ: Академик Матија Бећковић, за Новости, о некадашњем дану устанка у Србији

Žikica Jovanović Španac pucao na žandarme u Beloj Crkvi, Foto Arhiva

Oni koji su odlučili da 7. jul slave kao veliki praznik nisu bili naivni, znali su šta se u Srbiji zbivalo i predvideli šta će se zbivati sve dok taj dan bude slavljen. Ta odluka je daleko veći zločin od onog koji se dogodio u Beloj Crkvi, na Ivanjdan 1941. Da je ostalo na onom što se tu dogodilo, već bi se i zaboravilo. Bogdan, Žikica i Milenko odavno bi jedni drugima poljubili rane, zagrlili se i izljubili, ali nisu im dali oni koji su odlučili kako su odlučili. A, ta odluka je, umnogome odlučila sudbinu Srbije i srpskog naroda.

Foto Ž. Knežević

Ovo je za "Novosti" kazao akademik Matija Bećković, povodom 7. jula koji je do 2001. obeležavan kao Dan ustanka naroda Srbije. Tada je na ivanjdanskom vašaru u Beloj Crkvi kod Krupnja, partizan Žikica Jovanović Španac ubio dvojicu žandarma - narednika Bogdana Lončara i kaplara Milenka Brkovića. Uzdizanje događaja u Beloj Crkvi je, kako kaže Bećković, ubitačno po rod "kao kada bi za simbol Prvog srpskog ustanka, umesto Marićevića jaruge, uzeli Radovanjski lug, a umesto časnog krsta, na kojem su se ustanici zakleli, uzeli sekiru kojom je Karađorđe ubijen".

- Zašto je tako odlučeno nije teško dosetiti se, a da li je to bio početak ustanka ili bratoubilačkog rata, lako je zaključiti. Umesto da je sve ostalo u Beloj Crkvi, Bela Crkva se preselila i podelila svaku kuću u Srbiji. Iz kuće se premestila u duše i mozgove, a odatle u zakone i sudove, škole i udžbenike, novine i knjige. Da bi sve bilo kobnije, nema u Srbiji nijedne kuće koja nije bila na obe strane i nijedan Srbin koji se ne bi mogao brojati kao dvojica. Obojica su danas gubitnici i poraženici. Zato je Srbija jedina u kojoj se nije završio ovakav bratoubilački rat i u kojoj se održavaju ovakvi skupovi i drže ovakvi govori - rekao je Bećković, i dodao da oni koji su se protiv komunizma borili, pre nego što je propao, i sada su prokazani, a oni koji su se protiv njega borili, kad je propao, sada su na pravoj strani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije