ŽIVANU SVI ZABORAVILI: Starica iz Bresnice, kod Prokuplja, othranila osmoro dece, ali na njena vrata niko ne kuca

D. ZEČEVIĆ

05. 07. 2022. u 09:38

SUPRUG i ja nismo imali dece ali sam zato odgajila osmoro bez roditeljskog staranja. Čuvala sam ih od godinu dana do punoletstva. Brinula sam o njima kao da sam im prava majka, a jednu devojčicu smo čak i usvojili.

ЖИВАНУ СВИ ЗАБОРАВИЛИ: Старица из Бреснице, код Прокупља, отхранила осморо деце, али на њена врата нико не куца

Živana Ibić, Foto D. Zečević

Živana Ibić (83) iz sela Bresnice kod Prokuplja odgajila je osmoro dece kao hranitelj i izvela ih na put. Tada je kaže sa pokojnim suprugom imala osnovne uslove za život. Kuća im je bila nova, imali su pokućstvo, sve što je neophodno. Nastojali su da deci kao hranitelji pruže što bolje uslove, a pre svega ljubav koja im je najviše nedostajala, jer su odrastali izvan roditeljskog doma.

- Iako mi je suprug preminuo mlad, pre 30 godina, ja sam nastavila sa čuvanjem dece koju su mi dodeljivali iz Centra za socijalni rad. Nisam ih odvajala, prema svima sam bila ista jer se dešavalo da čuvam po nekoliko njih istovremeno - priča ova žena koja je u međuvremenu ostala sama i bolesna u kući koja se urušila dok je sve pokućstvo dotrajalo.

Iako su joj nadležne institucije iz Prokuplja nudile smeštaj u Domu za negu starih lica, Živana je to do pre nekoliko dana uporno odbijala. Jer, iako je bez osnovnih uslova za život kaže da se u svojoj trošnoj kući oseća najbolje. Ali, kako više nije u stanju da brine o sebi, Živana je pre par dana, iako nerado, prihvatila ponudu prokupačkog Centra za socijalni rad da ode u Dom.

PUSTOŠ Kuća u kojoj su odrasle generacije, Foto D. Zečević

- Moram jer su me stigle godine i bolest - priznaje Živana koja dok sa njom pričamo ispred njene očito urušene kuće. Međutim, na neizbežno pitanje da li je neko nekada od dece koju je othranila obišao ili pokušao da joj pomogne umesto s lužbi i institucija, Živana zamišljeno odmahuje glavom.

- Ne, nijedno. Pa verovatno što sam ih čuvala za novac. Ta devojčica koju smo usvojili ja i suprug bila je godinu dana u inostranstvu, udala se u okolini Prokuplja, kupila dobru kuću i ima petoro dece - dodaje baka Živana koja potom kao kroz smeh, ali tužno kaže:

- Ma nema od toga ništa. Ko koga danas gleda. Svi beže od starog. Samo neka su oni živi i srećni neka im da Bog život i zdravlje a meni kako bude - završava svoju priču Živana i odlazi da prilegne jer joj smeta vrućina.

Ipak, pokazuje nam bašticu ispred kuće koju je uspela da zasadi. Višnja nije obrana ali kaže da nije željna voća a ni hrane, koju joj, kaže, donose iz prokupačkog Crvenog krsta.

DOM

I DOK objašnjava da je potpisala saglasnost za odlazak u Dom za negu starih, Živana ističe zahvalnost nadležnima iz gradske uprave Crvenog krsta i Centra za socijalno, koji su joj uprkos dosadašnjem odbijanju ipak omogućili da ode u Dom. Međutim, dodaje da će se ako ne bude mogla da izdrži u novom okruženju ipak vratiti kući.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)