VRANJSKI ANIMATORI SLAVE TRI I PO DECENIJE RADA: Spremna nova jubilarna monografija

Дејан Ристић
Dejan Ristić

26. 06. 2022. u 14:45

Škola animiranog filma (ŠAF) Vranje ove godine slavi 35 godina postojanja i uspešnog rada.

ВРАЊСКИ АНИМАТОРИ СЛАВЕ ТРИ И ПО ДЕЦЕНИЈЕ РАДА: Спремна нова јубиларна монографија

Foto: ŠAF

Jubilej će biti zvanično proslavljen u avgustu, kada će u gradu pod Pržarom biti održana i 14. Internacionalna dečja radionica animiranog filma „Zlatni puž“, tradicionalno bijenalno druženje mladih animatora iz celog sveta koju vranjski šafovci organizuju od 1997. godine i koja, takođe, slavi jubilej, 25 godina održavanja. 

Nakon otvaranja „Zlatnog puža 2022“, 8. avgusta, ŠAF će svoj 35. rođendan proslaviti tri dana kasnije, 11. avgusta, za kada je zakazana projekcija probranih filmova i predstavljanje jubilarne monografije. Ovo izdanje će predstaviti najvažnije događaje iz bogate istorije ŠAF-a, kaže zamenica direktora ŠAF-a i urednica monografije, Nela Ćurčija.

- Biće tu i tekstova, crteža, fotografija, pesama, naša filmografija, spisak nagrada i manifestacija na kojima smo učestvovali i koje smo sami organizovali... Biće otvorena i izložba fotografija, crteža iz filmova, kao i „alatki“ kojima se služimo prilikom snimanja filmova – kaže Nela.

Korice za monografiju je izradio čuveni čikovni umetnik Rastko Ćirić, a na predstavljanju će govoriti Božidar Zečević, istoričar filma i predsednik Međunarodne animacije za filmsku animaciju (ASIFA) za Srbiju i Miroslav Simonović, osnivač i dugogodišnji voditelj ŠAF-a.

ŠAF je 1987. godine osnovala grupa filmskih entuzijasta iz Vranja, kao prvu školu takve vrste u Srbiji, a tokom proteklih godina, kroz ovu školu je prošlo blizu 2.000 polaznika. Plan je da do kraja godine, za 35 godina postojanja, bude prikazan i jubilarni, 350. film iz produkcije ŠAF-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

KROV NAD GLAVOM ZA OSAM PORODICA: Bačka Palanka među liderima po dodeli bespovratnih sredstava za kuću na selu