UZ PODRŠKU NAJBOLJI I REZULTATI: Vojvodina prednjači u građevinarstvu, turizmu, industrijskoj proizvodnji

J. L.

09. 06. 2022. u 13:30

DOK je u prvom kvartalu ove u odnosu na isti period prethodne godine industrijska proizvodnja u Srbiji zabeležila rast od 1,9 odsto, AP Vojvodina je imala rast od 4,7 odsto.

УЗ ПОДРШКУ НАЈБОЉИ И РЕЗУЛТАТИ: Војводина предњачи у грађевинарству, туризму, индустријској производњи

Izdato više građevinskih dozvola, Foto J. L.

Vrednost građevinskih radova izvedenih u celoj zemlji smanjena je za 5,9 odsto u stalnim cenama, a na teritoriji pokrajine registrovan je rast od 2,5 odsto, gde je izdato čak 2.466 građevinskih dozvola, što je 26,7 odsto više nego lane.

Dobri statistički parametri, uprkos nezavidnom privrednom okruženju, prema podacima Privredne komore Vojvodine, beleže se i u industrijskoj proizvodnji, poljoprivredi, spoljnotrgovinskoj razmeni, turizmu... Sve to je dovelo do smanjenja stope nezaposlenosti, koja je u Vojvodini trenutno na istorijsko niskom nivou - ispod deset odsto.

- Prema evidenciji NSZ, u Vojvodini je na kraju aprila ove godine bilo 94.476 aktivno nezaposlenih. To je za čak 17,1 odsto ili 19.420 ljudi manje na birou u odnosu na april prethodne godine. Vojvodina beleži stopu zaposlenosti od 49,2 odsto, a nezaposlenosti od 9,7 odsto - predočava Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Sve više radnih mesta, Foto J. L.

- Ovim podacima, koji su za ponos svih nas, doprinose i aktivne mere zapošljavanja koje realizuje Pokrajinska vlada, koja je putem sekretarijata opredelila 77,5 miliona dinara za samozapošljavanje, zapošljavanje nezaposlenih lica i za finansiranje sprovođenja javnih radova na teritoriji pokrajine. Tu su i mere pomoći privredi i turizmu, koje premašuju 500 miliona dinara, zahvaljujući kojima je prošle godine sačuvano više od 4.500 i otvoreno i oko 500 novih radnih mesta.

Nenad Ivanišević, Foto Privatna arhiva

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena AP Vojvodine u periodu januar - april 2022. iznosila je 7,2 milijarde evra, što je za49,6 odsto više u odnosu na razmenu ostvarenu u prva četiri meseca 2021.

STRANACA 200 ODSTO VIŠE

Podrška sektoru turizma ogleda se i u sve brojnijim turistima. U Vojvodini je ukupan broj dolazaka turista u prvom kvartalu iznosio 162.995, što je za 83,2 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Domaći turisti su činili 58,8 odsto, a 41,2 odsto strani.

U odnosu na isti period prethodne godine, broj dolazaka domaćih turista povećan je za 42,5 odsto, a broj dolazaka stranih turista za čak 208,8 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina