OPŠTINSKA SLAVA: Negotinci proslavljaju Spasovdan

S. M. J.

02. 06. 2022. u 14:06

OPŠTINA Negotin obeležila je svoju slavu Vaznesenje Gospodnje. U sabornom hramu priređena je liturgija, a u opštinskim prostorijama prerezan slavski kolač. Spasovdanska litija najavljena je za 17 časova.

ОПШТИНСКА СЛАВА: Неготинци прослављају Спасовдан

Foto: S.M.Jovanović

Svečanom obredu rezanja slavskog kolača, koji su obavili arhijerejski namesnik negotinski protonamesnik Marjan Kerčulj, protonamesnik Marko Pajčin i jerej Marko Jokanović, uz sasluženje monaha manastira Bukovo, prisustvovali su Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin, Bogdan Gugić, zamenik predsednika opštine, Milan Uruković, predsednik Skupštine opštine Negotin, njegov zamenik Dragiša Ivković, pomoćnici predsednika opštine Miroslav Knežević i Tatjana Bulatović, Vladimir Stanković, načelnik Borskog upravnog okruga, ali i brojne zvanice iz javnog i kulturnog života Negotina.

U holu zgrade opštine priređen je i prigodan koktel. Rezanju slavskog kolača prethodila je i Sveta liturgija u sabornom hramu Svete Trojice, a čitav program će u 17 sati biti zaokružen Spasovdanskom litijom koju će predvoditi episkop timočki Ilarion.

Foto: S.M.Jovanović

 

Spasovdan, kao slava opštine Negotin, ponovo se obeležava od 2001. godine kada je obnovljena tradicija nekadašnje varoši negotinske i od tada se redovno slavi.

Spasovdan kao zavetinu u opštini Negotin svetkuju i meštani Kobišnice, Jabukovca, Vratne, Jasenice, Veljkova, Braćevca i drugih naselja u Negotinskoj i Timočkoj Krajini. Vaznesenje Gospodnje hramovna je slava crkava u Jabukovcu, Jasenici, Brestovcu, Srbovu, Prahovu, Radujevcu, Rajcu, Sikolu i Šarkamenu, ali i slava Manastira Koroglaš i crkve Manastira Vratna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri