LOZNICA SLAVI SPASOVDAN: Svečana liturgija u hramu Vaznesenje Gospodnje (FOTO)

V. M.

02. 06. 2022. u 09:51

LOZNICA je proslavila slavu grada Vaznesenje Gospodnje (Spasovdan), koja je i slava istoimenog hrama, na Lagatoru.

ЛОЗНИЦА СЛАВИ СПАСОВДАН: Свечана литургија у храму Вазнесење Господње (ФОТО)

foto: V.M.

Imaju šta da slave

Slavu sugrađanima čestitao je gradonačelnik Loznice, Vidoje Petrović, ističući da grad i sugrađani imaju šta da slave, jer po svemu, ovaj kraj je na dobrom putu da uskoro bude jedan od deset najrazvijenijih i najnaprednijih u Srbiji. Podsetio je da se u gradu, u proseku, gradi više od 40 stambeno poslovnih zgrada, kao i da su nove fabrike otvorile širom vrata za zapošljavanje, a da će već 2024 godine biti povezan brzim putet sa auto putem Beograd-Ruma Šabac...

Povodom slave hrama, jednog od najvećih u SPC, koji je podignut uz pomoć vernika i lokalne samouprave, uz blagoslov vladike Lavrentija, liturgiju je služio arhimandrit Nifont(Pavlović), arhikjerejski zamenik u Eparhiji šabačkoj SPC, koji je naglasio da je pobožni narod Jadra i Loznice, vazda, kao i danas, širio veru pravoslavnu, koja nas je održala do današnjih dana, uprkos svim mukama, iskušenjima i tragedijama“.

 -Ovde se, na gradskim bedemima, kod stare crkve, u Prvom srpskom ustanku, branila i Loznica, i Srbija i sva hrišćanska Evropa od Osmanlija, koji su atakovali sa leve obale Drine  -podsetio je arhimandrit Nifont.

-Opevani srpski junaci tog doba od Karađorđa, lozničkog vojvode Ante Bogićevića do čuvenog popa Luke Lazarevića i danas su uzor celom rodu i njegov ponos kako se čuva vera, rod, sloboda i otadžbina.Lozničani poštuju i slave slavnog narodnog pesnika i guslara Filipa Višnjića, Vukovog saradnika i sapatnika, koji je došao iz Gornje Trnove, kod Ugljevika, da beleži događaje iz boja, ali i da sokoli ustanike.

Sloga i ljubav obeležile slavu grada

Lozničani i treba da slave i da se ponose slavom svojom, rekao je otac Nifont.

-Loznicom se proći ne  može od gospodstva Bogićević Ante -govorili su Turci, priča arhimandrit Nifont. -To gospodstvo, na najlepši i najplemenitiji način, sačuvano je do današnjih dana i zato je ovo svetkovanje i lepo,i svečano i bogougodno.

Starešina Novolozničke crkvene opštine, prota Slaviša Marković, kaže da je sabornost, sloga i ljubav obeležila ovu slavu i među bratijom i među o ovdašnjim ljudima.

Kripta nove crkve posvećena je svetom vladiki Nikolaju Velimiroviću.

 -Natalitet je, Bogu hvala, u ovom delu Srbije u plusu, a po broju đaka veronauke smo u samom vrhu SPC ističe prota.

Litija je išla oko  novecrkve po drevnom običaju, a  prošla je i gradom u organizaciji sveštenika iz stare crkve posveće Pokrovu Presvete Bogorodice.U središtu grada osveštano je spomen znamenje u znaku krsta.

Jedan od posetilaca kaže da svake godine, već skoro pola veka, dolazi na slavu grada Loznice i ističe da je svake godine sve lepše i prijatnije.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)