NOVOSAĐANI ODNELI POBEDU: Na evropskom prvenstvu u robotici u Francuskoj tim studenata Fakulteta tehničkih nauka osvojio prvo mesto

Lj. P.

30. 05. 2022. u 10:28

TIM studenata sa Fakulteta tehničkih nauka - „Mi“ osvojio je prvo mesto na evropskom prvenstvu u robotici EUROBOT 2022. Takmičenje je i ove godine održano u gradu La Roš sir Jon od 25. do 28. maja i okupilo je oko 100 francuskih timova i 21 tim iz 11 zemalja.

НОВОСАЂАНИ ОДНЕЛИ ПОБЕДУ: На европском првенству у роботици у Француској тим студената Факултета техничких наука освојио прво место

Foto: FTN

Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je "Age of Bots". Roboti su imali zadatak da na terenu rešavaju nekoliko zadataka sa dva robota po timu, među kojima su skupljanje i sortiranje uzoraka rude, zamena statue, iskopavanje rude uz predikciju osvojenih poena i pokazivanje preciznog kretanja po terenu.

U roku od 100 sekundi, koliko traje meč, moraju da osvoje što više bodova. Svi roboti su potpuno autonomni, opremljeni sa mini-računarima, senzorima, aktuatorima i mehanizmima koje su studenti sami projektovali i izradili.

Foto: FTN

Tim „Mi“, koji čine studenti pete i druge godine mehatronike, nakon pet takmičarskih rundi bili su drugi čime su se plasirali u razigravanje sa još sedam timova. U četvrtfinalu naš tim je pobedio ekipu "Jurasic Bot" iz Belgije, u polufinalu ekipu "ESEO - ANGERS" iz Francuske i u finalu sa dve pobede je "nadigrana" ekipa "Tim Dynamics" iz Austrije.

Foto: FTN

Sa FTN-a su u Francusku ove godine pored "Mi" ekipe otputovali i timovi "+381 Robotics" i "Memristor". U finalnim mečevima odlučuju detalji i strategije koje su timovi pripremili za protivnike. Tako je bilo i ove godine, pa su zahvaljujući analizi strategija protivničkih timova, naši studenti realizovali svoje strategije koje su ih odvele do vrha Evrope. Pripreme za EUROBOT takmičenje kreću još u septembru, i timovi naporno rade preko šest meseci na realizaciji svojih robota. Visok plasman koji naši timovi ostvaruju poslednjih godina rezultat je kontinuiranog i posvećenog rada generacija studenata i tima profesora i asistenata koji stalno unapređuju znanje koja se stiču tokom studiranja i opremu sa kojom studenti realizuju robote.

Foto: FTN

Profesor Mirko Rakvić sa Katedre za mehatroniku, robotiku i automatizaciju ističe da je ovo 20. put da studenti FTN-a učestvuju na EUROBOT takmičenju.

Timovi FTN-a su u proteklih 20 godina učešća na EUROBOT takmičenju prošli naporan put od ekipa koje su bile zadovoljne plasmanom u četvrtfinale do ekipa koje su konkurenti za najviši plasman, čime se potvrđuje znanje koji studenti FTN-a stiču iz oblasti robotike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna