MOGUĆA ISKLJUČENJA: Upozorenje zbog velike potrošnje vode na području Novog Sada

Z. GRUMIĆ

28. 05. 2022. u 07:46

APEL iz novosadskog "Vodovoda", upućen pre desetak dana zbog znatno povećane potrošnje pijaće vode, nažalost nije imao efekta pa je to javno-komunalno preduzeće ponovo pozvalo građane da taj resurs koriste racionalno i namenski, kako ne bi bili prinuđeni da uvedu restrikcije.

МОГУЋА ИСКЉУЧЕЊА: Упозорење због велике потрошње воде на подручју Новог Сада

Foto: JKP "Vodovod i kanalizacija"

Potrošnja je bila naročito velika na sremskoj strani Novog Sada ali ni ostali delovi grada nisu mnogo zaostajali u tom pogledu, kažu, za "Novosti" u Službi za odnose s javnošću pri JKP "Vodovod i kanalizacija", navodeći da je ovog meseca za pet odsto veća ukupna potrošnja vode u odnosu na prošlogodišnji maj što je, kako upozoravaju, alarmantno za sam sistem snabdevanja.


- Ka sremskoj strani grada je u februaru mesecu potisnuto 445.000 kubnih metara vode, dok je u maju ta količina iznosila 630.000 kubika, što je za 41 procenat veća isporuka.


U "Vodovodu" objašnjavaju da, iako letnja sezona još nije počela, zbog iznenadnih visokih temperatura vazduha od sredine maja domaćinstva u prigradskim naseljima troše veće količine vode za zalivanje bašta, a zabeleženi su i slučajevi punjenja bazena, pre svega na Popovici i još nekim lokacijama na sremskoj strani.


- Ukoliko se nastavi neracionalna potrošnja pijaće vode, bićemo prinuđeni da uvedemo restrikcije u vodosnabdevanju. Voda iz gradskog vodovoda isključivo treba da se koristi za ishranu i sanitarne potrebe - poručuju iz JKP "Vodovod i kanalizacija".
Ovih dana sve pumpe su u punom pogonu što je, kako upozoravaju, iznad tehničkih mogućnosti i nije održivo na duži period.

Slabiji pritisak na rubovima 


NAVODNjAVANjE poljoprivrednih i zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, zloupotreba hidranata i slično, predstavljaju nenamensku i neracionalnu potrošnju vode za piće.


- Sve navedeno za posledicu može da ima povremeno nešto slabiji pritisak u rubnim delovima grada i na najvišim spratovima zgrada koje nemaju hidropak - poručuju iz novosadskog "Vodovoda".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)