BUKVE ČUVAJU GROB DRAŽINOG VOJNIKA: Seljaci iz Božetića pre 78 godina sahranili mladog borca, ne zna se odakle je ubijeni Pavle Orlović

Dragoljub Gagričić

22. 05. 2022. u 08:25

NEKOLIKO bukava niklo je iz korena osušenog stabla za koji je bio vezan mladi čovek, pa mučen i ubijen. Ovo mu je spomenik, amanet je naše kuće da ih niko ne može poseći. Na samo koji metar niže je grob gde su moj deda i baba, Miloje i Mileva Čkonjević, sahranili pripadnika Dražine vojske, a jedini trag je bila vezena maramica u džepu sa natpisom "Orlović Pavlu - verenica Kosa".

БУКВЕ ЧУВАЈУ ГРОБ ДРАЖИНОГ ВОЈНИКА: Сељаци из Божетића пре 78 година сахранили младог борца, не зна се одакле је убијени Павле Орловић

Mirčeta Čkonjević kraj bukve na mestu ubistva / Foto F. Bjelić

Na visu Brežđe, iza poslednjih kuća zaseoka Ljubanovići u novovaroškom selu Božetići, prema Golom brdu i Javoru, poljoprivrednik Mirčeta Miro Čkonjević (77), otkriva, za "Novosti", i mladom istoričaru Filipu Bjeliću tajnu čuvanu 78 godina. Profesor istorije u obližnjoj osmoljetci "Knezovi Raškovići" započeo je traganje za poreklom ratnika čiji grob meštani ne daju da zaraste u šiblje.

- U oktobru 1944. godine preko podjavorskih sela povlačile su se jedinice JVuO (četnika Draže Mihailovića) pred nastupanjem Pete sandžačke prigade. Tadašnji čobani su godinama svedočili kako su partizani vikali: "Hvatajte ih žive!", koseći puškomitraljezima i goneći četnike. Prešavši Tisovicu, ubili su četvoricu - kaže Filip Bjelić.

S kolena na koleno prenosi se sećanje da je četnik zarobljen na mestu zvanom Zvezdin do predat dvema partizankama.

- One su ga mučile, tukle i jahale, goneći ka šumi Brežđe. Izmrcvarenog, polugolog i bosog (jedan opanak nađen je nekoliko stotina metara dalje), vezale su ga za suvo bukovo stablo i čupale mu bradu i brkove, a jauci su se daleko čuli. Kad su ga dokrajčile, u našoj kući naredile su da ga sahrane. Dugo je na tom mestu bio drveni krst - kazuje Mirčeta Čkonjević priču predaka.

Foto F. Bjelić

Sahranjeni vojnik u suknenim pantalonama, prema saznanjima Bjelića, nije imao više od 30 godina, a po svoj prilici bio je stasit. Prvi trag o pripadanju jedinici mladog istraživača vodi u Valjevo i okolinu, a on podseća da na traženje podataka preko radio-talasa porodica Čkonjević nije smela da se javi.

- Strepeli su od optužbe da će snositi odgovornost za smrt Orlovića, a i u strahu posle višegodišnjih tortura nove vlasti, prismotri i zatvaranja zbog seče građe za kuću. Mirčetin otac Neđeljko (28) poginuo je sa dvojicom zemljaka 1945. godine na prinudnom radu, prilikom rušenja brane u selu Draževići.

POTRAGA VODITELjA MIĆE ORLOVIĆA

NA Radio Beogradu su negde 1975. godine u nekoliko navrata, na inicijativu poznatog voditelja Miće Orlovića, rodom iz Valjeva, traženi podaci o nestalom vojniku tokom Drugog svetskog rata - Pavlu Orloviću, bez navođenja kojoj je vojsci pripadao - pričaju u kući Čkonjevića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024