NE ZABORAVLJAMO ŽRTVE STRAVIČNE ODMAZDE: Okupator pobio skoro sve muškarce u Ristovcu

Дејан Ристић
Dejan Ristić

19. 05. 2022. u 12:15

Polaganjem venaca i cveća na Spomenik palim ratnicima i rodoljubima od 1912. do 1918. godine u Ristovcu, obeležena je 105. godišnjica Ristovačkog stradanja.

НЕ ЗАБОРАВЉАМО ЖРТВЕ СТРАВИЧНЕ ОДМАЗДЕ: Окупатор побио скоро све мушкарце у Ристовцу

D. Ristić

Predsednik Skupštine Vranja Dejan Tričkovi je podsetio na borbu srpskih ustanika, kao i na stravičnu odmazdu tokom koje su bugarski okupatori spalili nedužne meštane Ristovca.

Nakon gušenja ustanka, a u znak odmazde za diverziju na telekomunikacionim i železničkim vezama u Ristovcu, okupator je maja 1917. godine, na brutalan način pobio skoro sve muškarce u Ristovcu, starije od 12 godina, čime se Ristovačko stradanje, uz žrtve u Surdulici i Uševcu, ubraja u najveća stratišta u ovom delu Srbije.

- Danas izražavamo veliku zahvalnost i poštovanje stradalim precima, i sa još jačom željom, prevazilazeći podele i međusobna nerazumevanja, nastavljamo da gradimo bolju budućnost za generacije koje dolaze - poručio je Tričković.

Skupu se obratila i Olivera Đorđević, predsednica Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. koja je istakla težinu žrtve koju su podnela 53 meštana Ristovca. Na spomen obeležje vence i cveće položile su delegacije Grada Vranja, Vojske Srbije, Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918, SUBNOR-a i učenika osnovne škole u Ristovcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna