NA PRODAJU ORDENJE, STARI NOVAC, ALI I ORUŽJE: Sajam kolekcionarstva u Jagodini privukao ljude iz cele Srbije (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

15. 05. 2022. u 18:00

U JAGODINI je održan Sajam kolekcionarstva.

НА ПРОДАЈУ ОРДЕЊЕ, СТАРИ НОВАЦ, АЛИ И ОРУЖЈЕ: Сајам колекционарства у Јагодини привукао људе из целе Србије (ФОТО)

Foto:Z.Gligorijević

Stare srpske i strane novčanice iz Srbije i drugih zemalja, raznovrsno ordenje, poštanske marke, oružje, razglednice i druge stare predmete na drugom Sajmu kolekcionara danas je izložilo oko 40 kolekcinara iz cele Srbije. Organizator sajma bilo je Udruženje kolekcionara Jagodine, a sajam je organizovan u hali sportova.

- Veoma sam zadovoljan odzivom, a naročito što je preko 200 zaljubljenika u numizmatiku, filateliju, militariju i druge domene kolekcionarstva posetilo sajam. Prodavalo se, kupovalo i menjalo, tako da je sajam u potpunosti uspeo – ocenio je član Udruženja kolekcionara Milorad Ilić iz Jagodine.

Dalibor Rakić, predsednik Udruženja kolekcionara Jagodine, dodao je da mu je žao što je pandemija omela organizovanje sajma, jer su planirali da on ne bude puko kupovanje i prodavanje predmeta, pa će već u naredni sajam uneti i umetnički duh, jer će učestvovati književnici, istoričari i oni koji će govoriti o staroj Jagodini.

Učesnici i posetioci sajma zadovoljni su prijemom, jer je, potred doručka, tokom čitavog sajma bio posluživan kafom i sokom, što nisu doživeli nigde u Srbiji.

- Sve pohvale organizatorima na nivou sajma, pogotovu što zbog pandemije korona virusa ni u mnogim većim gradovima nema sajmova kolekcionarstva. Željni smo viđenja i druženja, a prezadovoljan sam što sam kupio šlemove, fišeklije i kamu – rekao je Boban Mihajlović, kolekcionar iz Zaječara.

I Zoranu Plakaloviću iz Beograda, koji je izložio razglednice, stare plakate, medalje, plakete, stare novčiće i papirni, posleratni američki novac, drago je da su Jagodinci razbili monotoniju pandemije korona virusa.

Pažnju posetilaca privukao je i štand Dejana Petrovića iz Gornjeg Milanovca, koji je izložio novac, ordenje, antikvarni nakit, predmeti, srpsko ordenje iz Knjaževine Srbije i Kraljevine Jugoslavije, posleratni i iz perioda komunizma.

Prodavali staro oružje, marke, značke, penkala

- Izložio sam formacijsko naoružanje kneževine i Kraljevine Srbije i Jugoslavije. Svaki bajonet je priča za sebe, jer predstavlja deo naoružanja vojske u tom periodu. Dosta sam prodao – zadovoljan je Miša Đorđević iz Zaječara.

Braca Pavićević iz Kragujevca ponosno je pokazivao predmete iz domena filatelije, numizmatike, kao srebro u obliku novca i plakete, stare fudbalske značke, bankovne predratne akcije iz Srbije…

- Najneobičniji predmet su nacističke naočare motorcikliste Afričkog korpusu iz Drugog svetskog rata, a imam i retke novčanice, zlatna penkala, razno ordenje, stari novac iz perioda Srpskog ustanka, kao i čitanku iz Kraljevine Jugoslavije – dodao je Slaviša Marković iz Jagodine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili