ZA SAT DALI 1,35 MILIONA DINARA Uprava carina juče održala prvu onlajn aukciju oduzete robe

S. B.

31. 03. 2022. u 09:55

NAJVEĆE intersovanje vladalo je za gomilu izgubljenog prtljaga. Čak 99 predmeta, zaturenih kofera i kolica, putnici nikada nisu preuzeli sa Aerodorma "Nikola Tesla". Za njih se juče, na prvoj onlajn licitaciji Uprave carina, nadmetalo 17 firmi i preduzetnika. Trka je počela od 39.600 dinara.

ЗА САТ ДАЛИ 1,35 МИЛИОНА ДИНАРА Управа царина јуче одржала прву онлајн аукцију одузете робе

Foto: S. B.

Iz svojih domova i kancelarija kupci su juče mogli da pazare ukupno 20 stavki. Prvi u ponudi bio je muški "iblo" ručni sat. Nimalo zanemarljive početne cene, 885.000 dinara, posle 20 minuta prodat je za 900.001 dinar. Sat "omega" procenjen na 773.000 dinara, svega deset minuta kasnije, otišao je za 1,35 miliona dinara. Za njim je vlasnika našla i "omega" procenjena na 260.000 dinara. Nadmetanje mu je cenu nazidalo do 466.000 dinara. Prodato je ukupno 13 ponuda, a u budžet će se sliti 3.308.256 dinara.

- Cela Srbija može da učestvuje na licitaciji - rekao je Branko Radujko, direktor Uprave carina. - Ovo je prvi carinski postupak koji je potpuno digitalizovan. Verujem da ćemo uspeti i druge carinske postupke da potpuno digitalizujemo, uključujući uvoz i izvoz, do kraja 2025. godine. Digitalizacija privredi i građanima donosi brže i efikasnije poslovanje i smanjuje rizik od zloupotreba.

I onlajn licitacije bi trebalo da spreče eventualno dogovaranje kupaca. Prilikom registrovanja i pristupanja aplikaciji e-licitacije i firme i građani su samo šifra.

- Kupci imaju opciju da cenu podižu za minimalni licitacioni korak ili da upišu svoju ponudu - pojasnio je Božidar Đurić, voditelj licitacije. - Odredili smo da licitacija traje 20 minuta po predmetu. Krenulo je u 10 časova sa prvim predmetom, a svaki naredni je kretao deset minuta kasnije. Tako smo rešili, jer imamo kupca koji se registrovao za skoro sve predmete, pa da bi mogao da učestvuje u svim nadmetanjima. Učesnici po završetku licitacije dobijaju mejl u kome je navedeno koja sve dokumenta treba da donesu i koliko novca da uplate. Prodaje se roba koja je pravosnažno trajno oduzeta. U ponudi su odela za surfovanje za koje je ovaj postupak trajao četiri godine.

Redni brojevi koji nisu prodati na jučerašnjoj e-licitaciji biće izloženi na narednoj, koju Carinarnica Beograd planira početkom juna, pri čemu će početne cene danas izloženih predmeta biti umanjene i do 30 odsto.

U MAJU AUTOMOBILI

CARINARNICA Beograd planira e-licitaciju automobila i to za polovinu maja. Pre toga će predmeti biti vidljivi na sajtu Uprave carina, a moći će da se vide i uživo određenog dana.

Svaka carinarnica zakazuje licitacije, a ponuđena roba zavisi od toga šta su zaplenili.

113 ODOBRENjA

NA licitacijama mogu učestvovati samo oni koji prethodno polože neophodnu kauciju, a to je 30 odsto od vrednosti robe. Podneta su 464 zahteva, a 113 učešća je odobreno, što znači da je toliko kaucija uplaćeno. Iza tih odobrenih učešća stoje 63 učesnika - 42 građanina i 21 pravno lice.

KAKO PADA CENA

ROBA koja se ne proda prvi put, na drugoj licitaciji se nudi po najviše 30 odsto manjoj početnoj ceni. Ukoliko ni tu ne nađe kupca, za nju se utrkuju pisanim ponudama. Ukoliko ni tu ne prođe, onda se ide na neposrednu pogodbu, ali može da se proda za najmanje 30 odsto procenjene vrednosti. Podnošenje pisanih ponuda i pogodba neće ići elektronski, već će se dogovarati mesto i vreme prodaje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna