NAŠ POSAO BUDI NAJBOLJE U NAMA: Predstava medicinskih sestara i tehničara kovid-bolnice u Kruševcu

S. Babović

13. 05. 2022. u 09:45

NEUSTRAŠIVU britansku bolničarku, koja se smatra osnivačem medicinskog sestrinstva Florens Najtingejl (1820-1910) zaigrala je u predstavi medicinara Kovid-bolnice "Sestrinstvo kroz epohe" na sceni Kruševačkog pozorišta Svetlana Milojević, u stvarnom životu medicinska sestra koja je radila sa najtežim bolesnicima u epidemiji.

НАШ ПОСАО БУДИ НАЈБОЉЕ У НАМА: Представа медицинских сестара и техничара ковид-болнице у Крушевцу

Foto S. Babović

Jedinstvena predstava oslonila se na pisma i svedočanstva junakinja u belim mantilima. Režiser Branislav Nedić nam kaže da je posao medicinske sestre i tehničara neretko skrajnut.

- Svih pet "glumaca", medicinskih sestara i tehničara, stvarno su se sjajno snašli na sceni - kaže za "Novosti" režiser Branislav Nedić.

Foto S. Babović

- Jedini izazov je bio da u dramski program uklopimo podelu 63 zahvalnice, povelje "Čuvar života" zaslužnom medicinskom osoblju tokom epidemije. Ti su se ljudi davali tokom borbe sa virusom, a zajednička nam je bila želja da svima približimo i njihovu borbu i samu profesiju.

Foto S. Babović

Slavica Gašić, medicinska sestra, odigrala je našu slavnu slikarku, dobrovoljnu bolničarku Valjevske bolnice Nadeždu Petrović (1873-1915).

- Samo naše porodice mogu da posvedoče kako je nama bilo u vreme epidemije kovida 19 - svedoči za "Novosti" medicinska sestra Marija Pribanović, koja u predstavi igra hrabru Dušicu Spasić (1949-1972), prvu žrtvu epidemije variole vere. - Bilo je teških trenutaka, ali kada obučete skanfader i krenete u crvenu zonu, svet za vas staje. Samo razmišljate kako da pomognete. Na sceni imam veću tremu nego u bolnici.

O jednako mukotrpnoj i najlepšoj profesiji na svetu na sceni su govorili i medicinari Nikola Ranković i Bojana Kostić. Gordana Dragošev, glavna sestra kruševačke kovid-bolnice i Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju UKC Niš, predočava da je kao devojčica znala šta će biti njen životni poziv.

Foto S. Babović

- I kao mlada medicinska sestra u Mostaru, na prvoj liniji fronta 1992, preko moderne medicine u UKC Niš od 1996, sve do epidemije korone, nikada nisam razmišljala da radim drugi posao - svedoči Gordana Dragošev.

- Naš rad i oboleli, iz mene izvlače najbolje ljudske osobine. Nikada me nije mogao naljutiti bolestan čovek ili dete. Činjenica da je posao medicinske sestre da se nađete nekom čoveku čini ga najplemenitijim.

Foto S. Babović

NADA IDE UZ LEK

BLIZU 400 medicinskih sestara i tehničara borilo se tokom pika epidemije u Kovid-bolnici u Kruševcu, a među njima je i Nikola Ranković.

- Često radimo i danu i noću, negujemo ozbiljne pacijente, žrtve epidemije ili nesreće, ali naš posao nije samo pomoć pri lečenju, već i davanje nade da će se što pre izlečiti i izaći iz bolnice - poručuje Nikola.

Foto S. Babović

UVEK SPREMNI DA POMOGNU

SEČENjEM slavskog kolača i uručenjem zahvalnica najzaslužnijim u borbi protiv kovida, zaposleni u KBC u Kosovskoj Mitrovici obeležili su Međunarodni dan medicinskih sestara kao i sestrinsku slavu - Sveti Vasilije Ostroški. Prema rečima Gordane Savić, predsednice Saveza zdravstvenih radnika Kosova i Metohije, radnici KBC Kosovska Mitrovica dodelili su 51 zahvalnicu, među kojima i predsedniku Aleksandru Vučiću, koja će biti naknadno uručena.

- Naše medicinske sestre i tehničari uvek su bili spremni da odgovore na bilo koji izazov a veliku podršku medicinskom osoblju davali su i nemedicinski radnici - ističe Savićeva. D. Z.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)