KONAČNO MOGU DA UKNJIŽE STANOVE: Stanari zgrade u Mikronaselju u Kikindi posle dve decenije rešavaju problem

R. ŠEGRT

22. 04. 2022. u 08:25

VLASNICI stanova u bloku A1, na kraju Svetosavske ulice u Kikindi, zatražili su od lokalne samouprave da reši problem zbog kojeg duže od dve decenije ne mogu da uknjiže svoje nekretnine. Njihova zgrada je jedina u gradu koja nije legalizovana zbog imovinskih odnosa nad zemljištem na kojem se objekat nalazi. Ovaj stambeni blok izgrađen je na pet katastarskih parcela, površine 13.000 metara kvadratnih, a vlasnici su bili NIS i Pokrajinska vlada.

КОНАЧНО МОГУ ДА УКЊИЖЕ СТАНОВЕ: Станари зграде у Микронасељу у Кикинди после две деценије решавају проблем

Foto R. Šegrt

Zgrada ima osam ulaza, sa 134 stana, a prvi su useljeni još pre 35 godina. Zbog problema sa vlasništvom nad parcelama još uvek nije moguće legalizovati stanove, pa je nekretnine teže prodati, a na njih nije moguće staviti ni hipoteku. Zato su predstavnici svih osam stambenih zajednica zatražili pomoć Grada.

- Duže od 20 godina tražimo rešenje ovog problema, ali smo uvek dobijali samo obećanja. Po zakonu se sve nekretnine moraju legalizovati, a za našu zgradu u katastru piše da je bez građevinske dozvole. Zbog toga smo od gradske vlasti zatražili da konačno reši sporne probleme vlasništva - kaže Milenko Rvović, vlasnik stana u tom bloku.

Posle sastanka sa predstavnicima stambenih zajednica, iz Gradske uprave stiglo je objašnjenje da su parcele koje su bile u vlasništvu NIS-a i Vlade Vojvodine, od kraja prošle godine u vlasništvu Grada Kikinde. Sada je planskim dokumentom potrebno formirati jedinstvenu parcelu na kojoj je zgrada. Taj posao trebalo bi da se završi ovog leta.

- Nadamo se da će naredne godine vlasnici moći da uknjiže svoje stanove - izjavila je Jelena Bajić Ivetić iz Sekretarijata za urbanizam grada.

TROŠKOVI

LOKALNA samouprava snosiće sve troškove legalizacije zemljišta, pa će stanari plaćati samo legalizacije stanova. Za geodetsko snimanje i obeležavanje, postupke parcelacije i preparcelacije, iz gradske kase izdvojeno je 1,5 miliona dinara, naveo je Miroslav Dučić, član Gradskog veća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest